Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil är yngste byggherren i Kungsgården

Han är bara 15 år gammal, men tar sig an stora byggprojekt på egen hand. På fritiden hjälper han ofta grannar med olika arbeten. Nu har Emil Larsson startat upp ett av sina största projekt hittills–att göra om familjens garage till en verkstad.

Det tjuter när cementbilen backar in mot familjen Larssons garage som ligger på Möbelberget mellan Storvik och Kungsgården. Emil har förberett golvet, som varit täckt med grus, för att beläggas med betong.

– Här kommer jag att hålla på med olika projekt, lite av varje. Det är bättre med betonggolv, tappar man något på gruset hittar man ju aldrig det igen, säger han skämtsamt.

15-årige Emil Larsson har varit intresserad av byggande "ända sedan jag föddes", som han säger. På dagarna går han i nian på Hedängskolan och på fritiden sysslar han med sitt största intresse. Han hjälper grannarna med olika byggprojekt och har tagit initiativet att göra om garaget till en verkstad. Betongbilen och betongen har han beställt själv. Men han var tvungen att göra det i mamma Ingers namn då det är svårt att själv beställa byggmaterial som 15-åring.

Han går vant runt garaget i stövlar och sin gula reflexjacka. Emil pekar på golvet som täckts med armeringsjärn och visar hur plattan ska gjutas. Planerna på att göra om garaget har funnits i bara någon vecka.

Det tar ungefär 45 minuter att lossa cementblandningen, och sedan ska den jämnas ut i sin form- golvet till verkstaden. Emil går runt i cementblandningen i sina stövlar med ett verktyg för att jämna ut den och få bort överflödet. Här inne kommer många framtida projekt att avslutas.

Det står klart att byggande är Emils största intresse, men om det är något han vill ägna sig åt i framtiden är han inte säker på än.

– Jag vet inte, men det skulle nog kunna bli så. Det blir väl byggprogrammet på gymnasiet.