Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emil med i juniorlandslaget

Juniorlandslaget i rally utökades på tisdagen med nya förare. En av dessa blir Emil Bergkvist från Torsåker – tävlande för Hofors MS.

Annons

– Det här känns riktigt kul. Ett steg i helt rätt riktning, kommenterar 18-åringen själv.

Landslaget har hittills i år bestått av två förare, Mattias Adielsson, Göteborg samt Ludvikas Robin Friberg från Ludvika.

Nu tillkommer ytterligare fyra medlemmar i Svenska Bilsportförbundets juniorsatsning, förutom Emil Bergkvist även Mattias Olsson, Kil, Philip Haag, Vara samt Niklas Karlsson, Vallentuna – med respektive codrivers.

– Under fjolåret hade jag ögonen på ett antal unga talanger. Några av dessa bjöds till ett läger på Bosön för tester och utvärdering i två omgångar. De här fyra motsvarade de kriterier som vi sökte svar på, berättar förbundskapten Anders Dawidsson.

– Dessa fyra killar har högt uppsatta mål och har visat att de är att räkna med i toppen i respektive klasser i SM!

Emil tog klivet över från ungdomsklassen när han fyllde 18 år och tog körkort för snart ett år sedan. Därefter slog han igenom rejält med topplaceringar i Sverigeserien för klassen Volvo Original.

I år kör han tillsammans med codriver Sofie Lundmark SM i klassen Otrimmat tvåhjulsdrivet och dessutom Sverigeserien. I den sistnämnda leder han Elit A efter tre körda deltävlingar.

Samtliga nya förare i juniorlandslaget har också som mål att göra en eller flera utlandsstarter under innevarande år.

– För att bli etablerad rallyförare på internationell nivå fordras mycket. Att köra bil är bara en del av kraven. Att tänka och träna som elitidrottare är några andra kriterier, fortsätter Anders Dawidsson.

Härnäst väntar träningsläger och tester för Emil Bergkvist och Sofie Lundmark. Om en månad drar grussäsongen igång med årets tredje deltävling i SM, Sydsvenska Rallyt med start och mål förlagt till Ljungby.

– Skönt att det snart drar igång igen. Nu är det fullt fokus framåt, avslutar Emil.