Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emma, 8, vill bli hockeyproffs

Emma Högström, 8, drömmer om att bli hockeyproffs.

Hon är ett av ett 60-tal barn som under sommaren går på hockeyskola på Jernvallen i Sandviken.

– Ibland när det är riktigt varmt ute längtar jag in hit till kylan, säger hon.

Annons

Det är minst sagt kallt inne i ishallen bredvid arenan på Jernvallen. Rutorna är täckta med imma, och ljuden hörs av skridskoskenor som tvärnitar på isen och puckar som slår i sargen.

Det är andra dagen på ett två veckor långt hockeyläger som anordnas gemensamt av Sandvikens Ishockeyklubb och Hille/ Åbyggeby Ishockeyklubb. Parallellt driver Saik även bandyskola.

– Samling! Nu ska vi träna på fina övergångar. Titta på mig! ropar tränaren Patrik Bergkvist och glider iväg över isen.

Ett 20-tal barn i åldrarna 7-9 år försöker göra likadant. För de flesta är det ingen match – de har redan spelat hockey i några år. Emma Högström började när hon var fyra.

– I början var det svårt att lära sig stegen och att backa, men nu går det bra. Jag är här för att jag vill bli bättre. En dag ska jag bli hockeyproffs och då måste man träna väldigt mycket, säger hon.

Allra roligast tycker hon det är att spela match.

– Och att vinna förstås! Då känns det bra, säger Emma Högström.

Att termometern utanför visar på över 20 grader och att många tillbringar dagen på stranden är inget som bekommer henne. Hon tycker det är skönt med den svalkande kylan i ishallen.

Viktor Söderholm är en av de juniorer som är med som extratränare.

– Många här är fantastiskt duktiga och kommer nog att gå långt! säger han.

På hockeyskolan får barnen förutom att spela ishockey även lära sig vett och etikett.

– Vi jobbar mycket med ödmjukhet och pratar om mobbning. Vi har satt upp strikta regler. Den som inte sköter sig får inte vara med, säger Patrik Bergkvist.

Genom hockeyskolan hoppas de två klubbarna att fler ungdomar och framförallt tjejer ska få upp ögonen för ishockey.

– Vi har problem med att rekrytera ungdomar eftersom det är så hård konkurrens med andra sporter, säger Pär Carrick, styrelsemedlem i Sandvikens Ishockeyklubb.