Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emmaus kan bli först ut i vad som kan bli många nedläggningar

Sedan den första januari har Emmaus i Gävle tvingats betala 25 procent i moms. Nu har man stoppat alla utbetalningar av bistånd och varslat samtliga i personalen. Och ett ställningstagande från Skatteverket hotar nu hela branschen.

Den 17:e september 2014 gjorde Skatteverket ett ställningstagande att alla ideella organisationer med försäljning av skänkta varor ska beläggas med både inkomstskatt och moms. Men den beskattningen har redan Emmaus i Gävle stått under i snart ett år.

– Vi har försökt, men det är omöjligt. Vi går mot konkurs och vi förbereder oss för nedläggning, säger Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Emmaus i Gävle och Valbo.

Emmaus står i begrepp att betala en miljon kronor till Skatteverket, vilket är pengar som varit ämnade för bistånd. Det gör hela verksamheten till en omöjlighet enligt Göran Lofjärd.

– Nu hoppas vi att våra folkvalda politiker ska göra något, säger han.

Och Emmaus är inte de enda som är hotade, utan samtliga ideella organisationer i branschen kan i framtiden tvingas att läggas ner när de också kommer att beskattas. Det säger Göran Lofjärd, och det bekräftas av Lotta Kökeritz, varumärkes- och kommunikationschef på Myrornas. Enligt henne har Skatteverket endast brytt sig om konkurrenssynpunkten.

– De har inte alls tagit hänsyn till samhällsnyttan som branschen står för, säger Lotta Kökeritz.

Hon bekräftar att även stora kedjor som Myrornas kommer att tvingas lägga ner sin verksamhet i nuvarande form om ingenting förändras. Med en vinstmarginal på 20 procent är 25 procent i moms en fullkomlig omöjlighet, och det rör sig om pengar som är ämnade för bistånd.

– De (Skatteverket) förstår inte. De likställer oss med kommersiell handel, säger hon.

Det enda sättet för ideella organisationer som säljer skänkta varor att undvika momsskatten är att endast ha öppet 24 timmar i veckan, och ha max lika många anställda som man har volontärer. Någonting som i bästa fall kommer att kraftigt sänka bistånden, och i de flesta fall leda till nedläggningar.

Lotta Kökerlitz, precis som Göran Lofjärd, hoppas nu att folkvalda politiker agerar.

– Politikerna måste vakna. Riv upp beslutet, säger hon.

Ställningstagandet kommer från början från att idrottsföreningen Ullareds IK tvingades betala skatt på inkomst från försäljning av skänkta varor. Beslutet togs av Högsta förvaltningsdomstolen. Men då gick pengarna till idrottslig verksamhet, och inte till bistånd.