Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emstedt kritiserar socialtjänsten

SANDVIKEN
Tvångsomhänderta de kurdiska flyktingbarn som bodde ensamma i en lägenhet i Sandviken.

Annons
Den uppmaningen riktar advokaten Tryggve Emstedt till de sociala myndigheterna i kommunen. Han har tagit sig an den utvisningshotade familjens fall.
- Jag är oerhört upprörd över att socialen inte varit blixtsnabb med att hjälpa barnen, säger han.
Gefle Dagblad skrev i gårdagens tidning om den syskonskara på fem barn som under en tid vistats ensamma i en rivningslägenhet i Sandviken. Pappan i familjen gick i samband med ett utvisningsbeslut under jorden och mamman kollapsade förra veckan och fördes till psykmottagningen vid Gävle sjukhus. Kvar i lägenheten blev de fem barnen, den äldsta tolv år och den yngsta fyra år.

Kurder från Syrien
Familjen är kurder och kommer från en by i Syrien. Pappan i familjen kom till Sverige i oktober 1999 och hustrun och de fem barnen två år senare. Migrationsverket avslog familjens ansökan om uppehållstillstånd i december 2001 och utlänningsnämnden avslog ansökan i januari i år.
Enligt Tryggve Emstedt finns det en hotbild mot pappan i familjen eftersom han har varit engagerad i Yekiti-partiet, ett kurdiskt demokratisk parti i Syrien. Pappan törs därför inte åka till Syrien av rädsla för att bli fängslad, torterad eller dödad.
Hela familjen mår mycket dåligt och båda föräldrarna går hos psykiatriker i Sandviken. Två av barnen går på barnspsyk i Sandviken.
Tryggve Emstedt har nu skickat en ny ansökan om uppehållstillstånd för familjen till utlänningsnämnden.
Att säga att föräldrarna brustit i sin föräldraförmåga är en underdrift, anser Tryggve Emstedt. Han tycker att det enda rimliga i dagsläget skulle vara att tvångsomhänderta barnen för att trygga deras situation och se till att de får den vård de har rätt till.
- Om barnen tvångsomhändertas tar samhället över föräldrarnas ansvar. Då blir det prövat på ett bra sätt i länsrätten.
Ett sådant ingripande från de sociala myndigheterna skulle dessutom skydda familjen mot utvisning, anser han.
- Det är det bästa skydd man kan tänka sig. Det finns ingen instans som skulle utvisa en familj där barnen tvångsomhändertagits av det sociala, säger Tryggve Emstedt.
De fem barnen har omhändertagits av socialen i Sandviken. Något tvångsomhändertagande rör det sig dock inte om.
- Nej det är ett frivilligt omhändertagande, alltså i samförstånd med föräldrarna, säger socialchef Yvonne Bäckius.
Hon tycker att uttalandet från Tryggve Emstedt är märkligt eftersom han som advokat inte kan yrka på ett tvångsomhändertagande. Ett sådant görs när läget är akut och man inte får föräldrarnas medgivande.
Tryggve Emstedt riktar mycket skarp kritik mot socialtjänsten i Sandviken och han har för avsikt att anmäla kommunen till socialförvaltningens tillsynsmyndighet vid länsstyrelsen. Detta har han också meddelat Yvonne Bäckius.
- De undersökningar som jag hittills gjort visar inte att vi gjort något fel. Vi arbetar utifrån de rutiner vi har och den kunskap vi fått, säger hon.
Hon kommer dock att utreda ärendet vidare. Bland annat ska familjen ha haft en kontakt med socialförvaltningen i februari i år. De ska då ha vänt sig till socialförvaltningen eftersom de saknade pengar till mat.

KARIN BERGKVIST