Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av många vinnare i barnens Vasalopp

/
  • Emil Hedlund, Emil Danielsson och Anton Mäkinen i Högbo Gif skulle åka 2,5 kilometersdistansen.
– Det gäller att köra så det ryker i början och sedan köra ännu snabbare, förklarar Emil Hedlund sin taktik inför loppet.
  • Noah Lisselg gled igenom det lilla Vasaloppet utan problem.
  • Evelina Andersson blev god tvåa på 90 meter.

Nästan 400 barn kom till Högbo för att delta i barnens Vasalopp i dag.
Endast en detalj skiljde arrangemanget från det klassiska niomilaloppet.

Annons

– Barnen gillar inte blåbärssoppa så de får saft istället, skrattar arrangören Malin Palmberg, Högbo Gif.
Barnens Vasalopp i Högbo kan inte beskrivas på något annat sätt än som en familjefest. Parkeringarna på bruket var såklart överfulla när hundratals familjer kom för att låta sina små skidåkare delta i loppet. Arrangören Högbo Gif var mycket glada över den stora folktillströmningen.
– Förra året deltog 186 barn och i år blev det 400! Enda frågetecknet är om korven kommer att räcka, säger Malin Palmberg.
I spåren på skidstadion pågick en febril aktivitet innan det första loppet för de allra yngsta skulle gå av stapeln. Frågan var vem som skulle ta sig över mållinjen först i det 90 meter långa loppet. Det visade sig att Albin Ponsilouma som stakade som en besatt skulle bli först att korsa mållinjen.
– Han har tränat mycket med både mamma och pappa här i Högbo, förklarar Albins far stolt.
Albin var tätt följd av Evelina Andersson som också fick en guldmedalj runt halsen efter sin målgång. När 90-metersloppet var avklarat väntade längre distanser, en och två och en halv kilometer, för de lite äldre barnen.
En av dem som såg laddad inför starten var sexårige Svante Mellberg. Men han förklarar för GD:s reporter att han inte laddat med gröt och mjölk till frukost inför Vasaloppet.
– Äh, gröt äter jag bara en gång om året och det är på julafton. Jag åt en macka och drack O´boy till frukost, skrattar han.
Andrea Wretling och Agnes Nordling skulle också åka 2,5 kilometer. De hade tränat hårt inför loppet.
– Jag brukar träna här tre gånger i veckan, säger Agnes Nordling.
Bortsett från distanserna var barnens Vasalopp förvillande likt det riktiga loppet mellan Sälen och Mora. Mycket folk, musik och glad miner överallt. Men en detalj skiljde sig från originalet.
– Förra året hade vi gjort flera liter blåbärssoppa som inte gick åt eftersom barnen inte tyckte om det. Därför har vi laddat upp med saft till kontrollstationerna istället, säger Malin Palmberg, Högbo Gif.

Mer läsning

Annons