Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av tre Gävlebor har utsatts för våld i nära relationer

Var tredje Gävlebo har någon gång i livet utsatts för våld i nära relationer. Det visar resultatet av en unik enkät som kommunen gjort.

Resultatet presenteras under tisdagen, på FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. 3 000 slumpmässigt utvalda Gävlebor i åldrarna 18-85 år tillfrågades. 1 200 av dem svarade. Att direkt fråga dem som kan ha utsatts för våldet är unikt. Någon sådan undersökning har aldrig tidigare gjorts i Gävle.

Resultatet visar att en tredjedel av de tillfrågade någon gång i livet har utsatts för våld i nära relationer. Fyra av tio kvinnor, två av tio män. Var tionde uppgav också att de i dag är utsatt för våld i nära relation. Det motsvarar cirka 4 200 kvinnor och drygt 3 000 män i Gävle. Sammanlagt alltså en nästan fullsatt Gavlerinken.

Kränkningar och fysiskt våld är de vanligaste våldsformerna. Även sexuellt våld och försummelser förekommer. Som försummelse räknas exempelvis att inte tillåtas äta, dricka eller ta den medicin du behöver.

Som nära relationer räknas nuvarande partner, före detta partner, föräldrar och andra närstående. Bara en tredjedel av de utsatta uppgav att de sökt hjälp.

– Men våld i nära relationer drabbar alla i samhället. Nu vill vi bryta tystnaden. Om alla börjar prata mer om det vågar fler be om hjälp, säger Emelie Freiman, projektledare.

Tanken är att rapporten ska ses som en pusselbit i kommunens fortsatta arbete med frågan.

Med anledning av att det i dag är FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor uppmärksammas frågan hela dagen på Stadsbiblioteket. Föreläsningar med mera står på agendan.

Hjälp till dig som är utsatt finns på öppenvårdsmottagningen, socialtjänsten, krismottagningen Stickan för män, kvinnojouren Blåklockan och diverse ställen inom landstinget. Exempelvis på familjehälsan och ungdomsmottagningen.