Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En biljon dollar till världsekonomin


G20 har enats om ett räddningspaket för världsekonomin, med bland annat en biljon dollar till internationella institutioner, säger Gordon Brown.

– Det är den största makroekonomiska stimulansen världen någonsin har sett, säger premiärminister Brown.
– Till slutet av nästa år kommer fem biljoner dollar att injiceras i våra ekonomier.
Enligt Brown har G20 också enats om ”nya regler för löner och bonusar på en global nivå” för banker, samt att sätta stopp för skatteparadis som inte är tillräckligt öppna med information.

Den biljon, alltså 1 000 miljarder, dollar Brown presenterade består för det första av 500 miljarder till IMF, vilket innebär att valutafonden nu får 750 miljarder i kassan.
Resten består av 250 miljarder dollar för handelsfrämjande medel, samt lika mycket i form av IMF:s särskilda dragningsrätter (Special Drawing Rights, SDR).

– Att IMF får så pass mycket pengar är mycket viktigt. Nu har vi en internationell aktör med ganska mycket muskler som kan hjälpa länder som kommer i betalningsbalanskris. Och många länder kommer fortfarande att hamna i en sådan kris. Därför är det här viktigt, annars kommer återhämtningen i världsekonomin att senareläggas, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.