Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra affär för Gävle kommun – hur då?

/

Annons

Under hösten 2013 varnade Föreningen Svenskt Landskapsskydd de kommuner som var inblandade i vindkraftsbolaget Samkraft AB, för att skjuta till mer pengar. Bolaget var på obestånd och behövde akut få in över 100 miljoner kronor av ägarna.

Bollnäs Energi, Söderhamn Nära, Nordanstigs kommun, Gävle kommun, Sandvikens kommun liksom ett antal privatägda bolag tvingades att gå in med mer pengar.

"Jag bedömer att det är väldigt låg risk på de pengar som man gått in med, men det är extremt låg risk att man ska förlora ytterligare", sade vd för Samkraft Mikael Johansson, då till Hälsinglands tidningar..

Trots mångmiljonstöd så är nu Samkraft alltså åter på obestånd. Om inte bolaget får in nya friska pengar för att betala lån som förfaller, går bolaget i konkurs.

Dessvärre saknar Samkraft AB möjligheter att överleva långsiktigt. Bolaget är djupt "neddrogat" och helt beroende av subventioner och skyhöga elpriser. Enligt Charlotte Unger, vd för Svensk Vindenergi, brakar vindindustrin samman om man inte får fortsätta att "berusa sig" på höga elpriser, subventioner, fördelaktig el- och fastighetsbeskattning samt låga stamnätsavgifter.

Vad händer då i detta läge? Jo, Den rödgröna majoriteten i Gävle kommun anser att det är en bra affär att köpa loss hela bolaget. Hur då bra affär?

De kvacksalvare i den rödgröna röran som nu låter ordinera patienten ännu mer droger saknar emellertid möjligheten att skriva ut dem. Substanserna är nämligen på upphällningen.

Elskattefördelarna kommer att ryka i höstbudgeten och subventionerna har fallit mycket kraftigt de senaste åren. Inget tyder på att de långsiktigt kommer tillbaka till forna nivåer.

Den höjning av kvotplikten som regeringen aviserat kan möjligen skapa ett kortvarigt rus, om den går igenom riksdagen, men långsiktigt är det ändå ohållbart. Terminspriserna på el i Norden är också fortsatt långsiktigt låga.

Gävle kommuns egen hästkur kanske håller bolaget på benen i ett år, kanske två. Sen är det slut. Nej, Gävle kommun. Om man gör tillräckligt stora tokigheter med tillräckligt stora summor pengar så blir det totalt sett ändå inte vinst. Ebberöds bank, hört talas om det?

Ett tips: Lyssna till rådet denna gång så slipper vi höras igen om ett och ett halvt år.

Låt Samkraft AB gå i konkurs. Frid över dess minne.

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons