Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En brygga för dampbarnen

SANDVIKEN
Projektet Bryggan i västra Gästrikland bildades för att tidigt upptäcka och hjälpa barn som misstänks få det svårt att klara skolan.

Annons
Nu är snart projekttiden slut, men både kommuner och landsting är positiva till en fortsättning.

Samarbete över gränser
Sedan januari i år arbetar en barnöverläkare, en sjuksköterska, sju specialpedagoger och en läkarsekreterare tillsammans över yrkesgränserna.
Även barnpsykolog och socialtjänst kan kallas in om det behövs. Uppdraget är att hjälpa och utreda barn med, som det heter, neuropsykiatriska svårigheter. Det vill säga de som inte beter sig på ett sätt som omvärlden förväntar sig.
De är stökiga, har svårt att koncentrera sig eller har problem med motoriken.
- Det kan vara ett av de vanligaste funktionshindren, säger Alf Kågström, barnöverläkare hos Bryggan.
Bryggan är en gemensam satsning mellan Sandviken, Ockelbo och Hofors kommuner och Hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Gästrikland.

Går att se tidigt
Redan under tiden på dagis och på Barnavårdscentralen, vid den obligatoriska 5,5-årsundersökningen, går det att upptäcka vilka barn som behöver hjälp, förklarar Monica Blomberg, sjuksköterska och projektets samordnare. Därför bör insatser sättas in redan då.
Bedömer Barnavårdscentralen att man borde titta närmare på barnet rekommenderas föräldrarna att vända sig till Bryggan. Tidigare togs problemen på allvar först i tioårsåldern, berättar Alf Kågström.
- Vi "vaccinerar" mot framtida problem, säger han.
Specialpedagoger ska sedan följa barnet genom förskolan till skolan. Tanken är att brygga över kunskap mellan föräldrar, dagis och skolan. Väl i skolan ska läraren veta hur pedagogiken kan anpassas just för den eleven.

Med till årskurs två
Efter årskurs ett upphör däremot Bryggans inblandning. Då ska skolan kunna ta över helt själva.
Projektets förebild finns i Gävle sedan åtta år tillbaka. Där har Bryggan gått ett steg längre och blivit en integrerad del av elevhälsovården. Det betyder att de följer barnen högre upp åldrarna.
Dit ska även västra Gästrikland nå, hoppas Alf Kågström och Monica Blomberg.

28 barn i år
Hittills i år har 28 barn fått hjälp genom Bryggan. Alf Kågström räknar med 50 till 70 barn per år.
För 15-20 år sedan var det knappast någon som hört talas om vare sig ADHD eller damp.
- Då pratade man om bråkiga barn i stället, säger Alf Kågström.
På senare tid har problematiken tagits på allt större allvar. Överaktiva barn har debatterats flitigt i perioder.
Vad är ett normalt beteende?
Är det rätt att sätta diagnoser?
Är det rätt att ge barn amfetamin?
Skolans nya arbetssätt, med mer av självständigt arbete och krav på eget ansvar, har även gjort problemet tydligare. En del barn klarar helt enkelt inte av den friheten, tror Alf Kågström.
Men långt ifrån alla barn som kommer till Bryggan som får diagnosen ADHD eller damp. Och för vissa krävs väldigt få insatser.
I oktober går projekttiden ut. Men både kommuner och landsting vill att Bryggan ska få brygga vidare.

JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se