Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag i fablernas värld?

SÖDERHAMNLiknelserna och flosklerna stod som spön i backen vid gårdagens landstingsmöte. Flera nyskapande ordkonstellationer färgade den, i alla fall tidvis, livliga tillställningen.

Socialdemokraten Sven-Erik Joelsson ansåg att man kunde agera antingen som en struts, en hundvalp eller en uggla när man skulle fatta beslut om landstingsstrukturen.
Strutsen vägrar se problemen och sticker ned huvudet i sanden. Hundvalpen vill bli omtyckt av alla och ses som populistisk. Själv tyckte han att man skulle agera klokt som en uggla och spara pengar genom att skära ned Bollnäs akutverksamhet.
Men det föll inte i god jord.
- Det är inte alltid bra med ugglor eftersom de lever på sorkar och möss. Ska man se oss i Ovanåker och Bollnäs som sorkarna då, undrade centerpartisten Ulf Odenmyr.
Landstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, pratade om flygmyror, moderaten Ulla Sundén verkade känna sig som en papegoja som upprepade vad andra sagt och partikamraten Inger Källgren liknades vid en orm som talade med kluven tunga.
Per Svedberg, s, liknade landstingsekonomin med en gäspande krokodil, där över- och underkäkarna kan slå ihop på grund av de tunga skulderna.
Landstingsrådet Lennart Gard, s, pratade om att man måste beskära fruktträden för att de ska bära frukt i stället för att dö sotdöden och han försökte beskriva landstingsekonomins utveckling i form av en tandad sågklinga.
Miljöpartisten Bodil Ceballos passade med att hon minsann aldrig har beskurit sina fruktträd, och att de inte dött någon sotdöd för det.
Inger Källgren menade helt rätt att man inte bara snyter ut operationssalar ur näsan. Ingrid Liljegrääs gjorde en intressant koppling mellan vajerräcken på vägarna och långsiktiga vårdstrukturer.
Uttryck som knivtid, nytänk och ansvarsbiten parades också med mer beprövade floskler som dimridåer och kappvändningar efter vinden.
Ett landstingsmöte är rena drömmen för ordvrängare.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se