Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fäbodbrukare var med

Fäbodbrukaren Sune Pettersson ville vara med när miljöminister Andreas Carlgren kom till Ockelbo den 10 mars för att diskutera rovdjur. Det var han inte ensam om. Väldigt många hörde av sig och ville vara med på träffen. Rovdjursfrågan engagerar.

Initiativet till träffen togs av LRF Gävleborg i samarbete med Jägarförbundet i samma distrikt. Förutom representanter för de båda organisationerna, regionalt och från riks, hade endast två personer bjudits in och fått klartecken för sitt deltagande från regeringskansliet.

Den ena var just en fäbodbrukare: Anna-Lena Erstadius från Västmanland med fäbod i Rättvik. Den andra var jägaren Lasse Gustafsson från Edsbyn, vars hund dödades av en varg. Inte minst genom minister Andreas Carlgrens många följdfrågor framkom med önskvärd tydlighet det trauma ett rovdjursangrepp på tamboskap innebär. Behov av snabbare hantering och hjälp med skyddsjakt var synpunkter som Anna-Lena Erstadius framförde. Frågan om ersättning för djur som aldrig återfinns togs också upp.

Utöver det lämnade LRF-ombudsmannen Lotta Zetterlund över kartor över varg- och björnreviren i Dalarna-Gävleborg samt alla levande fäbodar i de båda länen.

LRF beklagar att Sune Pettersson känner sig diskriminerad, men hoppas att det ändå är en tröst att de frågor han upplever som viktiga fick en framskjutande plats.

Lars Sundström

regionchef LRF Dalarna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare