Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En förtjusande skildring från barndomen

En förtjusande barndomsskildring, annat kan man inte säga om Christina Kjellssons skönlitterära debut ”Solknepet”.

Annons

Den handlar om sexåriga Mirjam som fyller sju. En snacksalig, tänkande flicka, som växer upp i 1960-talets Jämtland.

Det är lätt att tycka om Mirjam och lätt att ta till sig alla händelser som utspelar sig i hennes liv. Det blir en påminnelse om egen barndom, om alla de där upplevelserna som har gjort djupa intryck. Det kan vara besök hos tandläkaren eller i storstan, första dagen i skolan, eller vuxna som skrattar åt en utan att man förstår varför.

För en liten människa lurar många faror och alltid blir det något tillfälle när man utsätter sig för sådant som man vet är förbjudet. Ändå kan man inte låta bli, särskilt om kompisarna är med.

Mest oförklarligt av allt är ändå döden.

Mirjam tänker ofta på döden, och när hon känner att något blir för hotfullt och farligt tar hon till solknepet, en ramsa som ska skydda henne.

Christina Kjellssons barndomsskildring är ljus och lätt men samtidigt mycket seriös. Livet är inte särskilt glättigt, allra minst för ett barn.

Det kan vara svårt att fånga den rätta tonen när man ska förmedla barns känslor och tankar, men det har Christina Kjellsson lyckats med.

Varm i hjärtat kommer jag ofta att tänka på lilla Mirjam.

Martha Bonn