Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En gång var Monika lärare på högskolan i Gävle – nu tigger hon i Valbo köpcentrum

Den mycket populära universitetsläraren Monika blev utförsäkrad efter en tids sjukdom. Nu sitter hon vid ingången till Valbo köpcentrum och tigger pengar.
– Jag vill inte stjäla och inte råna och ser därför ingen annat utväg, säger hon.

Monika, 53, flyttade till Gävle i slutet av 90-talet för att jobba som lärare i matematik på Högskolan i Gävle. Tidigare hade hon haft en liknande tjänst på universitetet i Linköping.

Hon betraktades som en bra lärare och var omtyckt bland studenterna i Gävle. Studenternas utvärderingar efter kurserna visar att Monika fick mycket beröm för sin pedagogik.

Läs även: 1300 blir utförsäkrade?

Efter kurserna skickade studenterna vykort till henne och mejl där de tackade, kallade henne världens bästa lärare och skrev att de utan henne aldrig hade fått en sådan förståelse för matematiken.

"Hoppas att du förstår att du är värd din vikt i guld", skriver en student.

– Jag älskade mitt jobb, det var det bästa jobb man kunde ha. Mitt mål var att höja nivån på utbildningen och hjälpa eleverna till högre tentaresultat, säger Monika.

Men efter flera år på högskolan blev hon uppsagd på grund av arbetsbrist.

– Det blev en chock för mig. Jag drabbades av depression och andra psykiska besvär.

Den psykiska ohälsan ledde till kroppsliga besvär. Hon fick diagnosen fibromyalgi. Sjukdomen kännetecknas av långvarig smärta, sömnsvårigheter, trötthet och stelhet.

Läs även: Dråpslag på dråpslag för utförsäkrade Inga-Britt

När hon några år senare fick erbjudande om en nyanställning hade det gått så långt att hon inte längre kunde arbeta.

Hon berättar att hon blev utförsäkrad 2010. Senare beviljades hon permanent sjukersättning.

– Men eftersom jag hade blivit utförsäkrad fick jag bara en garantiersättning. Om ersättningen hade varit relaterad till tidigare inkomst så hade jag fått 12 000 kronor efter skatt. Nu får jag bara 3 800 kronor. Jag får lika mycket i ersättning som personer som inte jobbat alls.

Monika berättar att hon fått bostadstillägg från försäkringskassan för att klara hyran och att socialtjänsten gett ett mindre bidrag för att hon ska komma upp i existensminimum.

De senaste åren har hon klarat sig nätt och jämt. Överlevt snarare än levt.

Nu har hon börjat tigga för att få något utöver livets nödtorft.

– Jag vill köpa en cykel. Jag behöver ett färdmedel och behöver få motion. Min nuvarande cykel är för gammal.

Läs även: Påskuppror för alla utförsäkrade

Hon började med att åka till Sandviken för att tigga.

– Jag var rädd att bli igenkänd i Gävle och skämdes för att tigga där. Men sen tänkte jag att jag kan lika bra visa hur det kan gå: Att man kan jobba bra och ändå hamna i den här situationen.

När GD träffar henne vid ingången till Valbo köpcentrum har hon suttit där i fem timmar och fått ihop cirka 150 kronor.

Bredvid sig har hon en lapp där det står att hon är en utförsäkrad universitetslärare i matematik och får 3 800 kronor i sjukersättning per månad.

– Folk reagerar när de läser lappen, de kommer fram och pratar med mig och uppmuntrar mig. En kvinna kom fram och berättade att hennes mamma råkat ur för samma sak, blivit utförsäkrad och nu måste söka försörjningsstöd hos socialtjänsten.

Hon hyser inget större hopp om framtiden.

– Jag hoppas att jag ska kunna börja jobba igen. Men samtidigt känns det helt uteslutet.

Fotnot: Monika har egentligen ett annat namn

Läs även: Upprop mot fas 3