Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En guldstjärna till Hofors

Migrationsminister Tobias Billström, M, ville ge en guldstjärna till Hofors som numera tillhör det drygt 100-tal kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn.
– Jag är mycket glad att ni har tagit det beslutet, sa han när han i går besökte boendet för ensamkommande barn i Torsåker.

Efter en snabb lunch med partikamrater på Gästis i Torsåker fortsatte migrationsministern i går eftermiddag till boendet för ensamkommande flyktingbarn på Bygdegården. Över en fika med kaffe och morotskaka diskuterade han flykting- och migrationspolitik med personalen och med representanter för Hofors kommun.

Alla var överens om att det skulle underlätta mycket om fler kommuner följde Hofors exempel och blev så kallad anvisningskommun för ensamkommande barn.

Tobias Billström menade att det system som finns i dag är anpassat efter ett mottagande på cirka 400 ensamkommande flyktingbarn per år, men att prognosen för i år är att 2 800 barn under 18 år kommer att söka asyl.

– Det är en stor utmaning men man ska också komma ihåg att antalet platser inte behöver vara detsamma som antalet barn, för platser fylls och platser töms hela tiden.

Enligt Tobias Billström är det också mycket viktigt att de som fått avslag på sin asylansökan också lämnar landet snabbt. Regeringen har föreslagit att speciella omsorgscenter upprättas i hemländerna dit barnen kan skickas.

– En tredjedel av platserna är upptagna av personer som fått avslag. Det finns helt enkelt ingenstans att skicka dem, ingen mottagning i hemlandet. Det finns de som har skyddsskäl och de ska få stanna i Sverige men andra har inte det och då är det viktigt att nej också betyder nej. Annars är det ju ingen idé att vi har den här prövningen, sa han.

Mottagandet av ensamkommande barn finansieras av staten men från Hofors kommuns sida efterfrågades större långsiktighet när det gäller regelverket kring de ersättningar som betalas ut.

– Vi har blivit besvikna tidigare när förutsättningarna ändrats från ett år till ett annat, sa socialchefen Jan Bornestig.

Nu vill kommunen bland annat starta mobila team som kan fortsätta att stötta de barn som blir vuxna och flyttar till egen lägenhet. En kostnad som kan bli stor om det statliga stödet plötsligt skulle dras in eller ändras. Tobias Billström meddelade att en utredning som såg över systemet skulle tillsättas i början på nästa mandatperiod.

Efter kaffet tog ministern ett kort snack med några av de 17 killar i 16–17-årsåldern som flyttat in sedan boendet i Torsåker öppnade i början på maj.

Mohamed Houssein Mohamed, 16, från Somalia berättade, på svenska, att han bott i Sverige i fem månader och att han redan hunnit bo i flera svenska städer, senast i Hudiksvall. På dagarna läser han svenska och kollar på fotbolls-VM, där Brasilien är favoritlaget. Planerna för framtiden är utstakade.

– Jag vill bli ingenjör och bo i Malmö, berättade han.

– Killarna är väldigt målinriktade, vill studera och är inte intresserade av att stanna i Hofors i något försörjningsstöd. De vill vidare helt enkelt, sa föreståndaren Niclas Löfgren.