Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hållbar miljö är förutsättningen för vårt liv på jorden

Nu går vi väl alla mer eller mindre i valet och kvalet. Hur ska jag välja? Vilka är de viktigaste frågorna? För oss i Omställning Gävle är det miljöfrågorna som är de viktigaste, skriver Bo Hagstedt.

En hållbar miljö är förutsättningen för vårt liv på jorden. I valdebatten har inte miljön fått den uppmärksamhet den förtjänar. Nu ägnar sig partierna åt att på alla sätt försöka klamra sig fast vid de gamla systemen och business as usual. Mycket "snuttefilteri" blir det. 

Ett av huvudproblemen är vår ständiga strävan efter tillväxt. En tillväxt som dessutom är exponentiell. (Allt som växer med ränta på ränta blir en exponentiell tillväxt). Att ständig exponentiell tillväxt är problematisk handlar inte om en värdering eller en åsikt.

Det handlar om grundäggande matematisk vetenskap som slår fast att det inte finns någonting på vår planet som ständigt kan växa exponentiellt. Det är vetenskapliga fakta som vi alla skulle kunna enas om, oavsett vad vi i övrigt har för åsikter om miljöfrågorna.

Jag har intervjuat partiföreträdare i alla valstugor i Gävle om tillväxten. De flesta visste inte vad exponentiell tillväxt är för någonting men de ansåg att vi kan fortsätta med någon sorts ”hållbar tillväxt”. Många ansåg till och med att tillväxt är en förutsättning för vår fortsatta utveckling. Man framhöll att det finns tillväxt och att det behövs tillväxt.

Och visst är det så att till exempel blommor och människor växer, men varken blommor eller människor kan ständigt växa exponentiellt. Miljöpartiet och Vänsterpartiet insåg det problematiska med tillväxten. Min åsikt är, som ni förstår, att ständig tillväxt är en illusion. Vi överförbrukar redan jordens resurser. Vi måste i stället skära ner vår konsumtion av energi och av råvaror. Och det brådskar.

Många vet, precis som politikerna, inte vad exponentiell tillväxt är. Men många av oss har hört historien om den belöning han skulle få som uppfann schackspelet. Man lovade honom ett vetekorn på första schackrutan, två på den andra rutan, fyra på den tredje och så vidare.

En fördubbling av vetekornen på varje ruta upp till ruta sextiofyra. Med andra ord en exponentiell tillväxt av vetekorn. Vid ruta 20 är man uppe i över en halv miljon vetekorn, vid ruta 38 cirka 137 miljarder vetekorn och på sista rutan räcker inte allt vete som odlats av människan. På 150 år har vår ekonomi vuxit exponentiellt 20 gånger. Vi står med andra ord på ruta 20. Schackkonstruktören fick som ni förstår aldrig sin belöning. Precis som vi inte kommer att belönas med ständig tillväxt. Vi kommer i stället att få en förödd och obeboelig planet.

Men vår allvarliga situation kan också ge oss möjlighet att tänka om. Vi kan då enas om vår gemensamma uppgift att bryta dödläget och göra något radikalt åt samhällets nuvarande utveckling. Men då behöver vi frigöra oss från tankens fängelse som i dag håller oss kvar i gamla föreställningar. Då skulle vi kunna släppa lös vår kreativitet och tänka nytt, för att tillsammans utveckla det hållbara samhället. Ett samhälle där vi kan känna det meningsfulla i tillvaron.  

Jag vill därför uppmana alla partier och medborgare att sätta sig in i frågan om den exponentiella tillväxten och utifrån den insikten fundera över vilka grundläggande samhällsförändringar vi behöver göra. I övrigt anser jag att det behövs en bred folkbildning kring vad exponentiell tillväxt är. Jag ställer gärna upp med mina kunskaper om ni hör av er.

För Omställning Gävle

Bo Hagstedt, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel