Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hälsning till årets studenter

Annons

Jag följer upp min tradition att skriva en hälsning till er så här i stundens hetta. Kanske tror ni just nu att ni är på väg till det bästa i era liv, ta studenten och slippa skolan. Kanske tror ni att det är nu livet börjar. Så är det nog också, till viss del.

Fast med det nya livet så börjar också helt nya problem. Som att söka jobb, på allvar. Nu finns det inte längre något studiebidrag att luta sig tillbaka på och kanske inte heller den ekonomiska trygghet som det innebär att bo hemma. För hur kul är det att bo kvar hos sina föräldrar hur länge som helst, det vill man ju helst slippa. Men då krävs det lite pengar också. Och ni som nu studsar ut med mössan i handen, rakt ut till finanskrisen, ni må ha en sämre chans till just jobb. Men det tycker jag inte att ni ska tänka på. Alls.

Jag vet att ni kommer att kunna fixa precis vad ni vill, om ni bara kämpar och tror på er själva. Jobben kommer inte att serveras på tjusiga fat framför er, men de finns där för de som orkar leta. Så se er inte blinda på Arbetsförmedlingens jobblistor, kasta er ut på stan i stället, till varenda arbetsgivare ni kan komma på. Knåpa ihop ett schysst cv och presentera er precis överallt, då kommer det att lösa sig. Då kommer ni att glömma bort att det existerar någon ekonomisk kris.

När ni sedan har jobbat på lite extrajobb här och där, jobb som ni kanske egentligen inte brinner för (men för tillfället kan ju det mesta förutom att plugga locka) så kanske det är dags för att utbilda sig. Då kan jag bara ge er rådet att skippa all betygshets. Och istället engagera er och bli genuint intresserade och kunniga inom det ni sedan ska jobba inom. Ingen arbetsgivare kommer att bry sig om ifall ni har högsta betyg i alla ämnen, viktigare är att ni har schyssta arbetsprover och kan visa vad ni går för. Engagera er hellre ideellt och skaffa ett för yrket passande extrajobb, än att råplugga inför varje tenta. Det kommer att löna sig!

Och när ni då om ytterligare ett antal år har skaffat er rätt utbildning för drömjobbet, då kommer ni inse att arbetsmarknaden helt plötsligt har förändrats. Ni kommer att behöva tänka om. Kanske måste ni, precis som jag, bli egenföretagare trots att ni hatar allt som har med pappersarbete och ekonomi att göra. Men det kan vara enda möjligheten för att faktiskt kunna jobba med det man vill.

Ni kommer kanske också att bli 26 år utan att någonsin ha haft ett fast jobb, inte ens i närheten. Men förhoppningsvis så kommer inte ni heller att tappa hoppet. Man får tänka lite mer kreativt bara. Och komma till insikten att framtiden må vara ovis, men det går att göra det bästa av stunden och njuta här och nu. Och magkänslan mina vänner, den får ni aldrig glömma att lyssna på! Vad folk än försöker få er att tycka, tänka och göra så vet ni innerst inne vad som är bäst.

Gå på det!

Så, nu har tant Marie gett er de råd hon hittills besitter. Sjung nu om studentens lyckliga dar, så det står härliga till!

Puss och kram.

MARIE BJÖRK

bjork.m@hotmail.com