Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helkväll för countryrockare

Amerikanska Jayhawks har aviserat en återförening, om än tillfällig, men innan dess kommer frontduon Olson och Louris till Spegeln. Detta torde bli vårens största internationella rockbesök i Gävle. Märkligt om det inte blir fullspikat i den gamla biografen.

För uppvärmningen svarar en annan countryrockare, Lars Bygdén, aktuell med sitt andra kritikerhyllade album, temaplattan ”Family Feelings” där flera av Sveriges mest namnkunniga musiker medverkar, bland andra Martin Hederos (The Soundtrack of our Lives), Niko Röhlcke (Weeping Willows) och Tomas Hallonsten (Tape), och Magnus Olsson (Oh Laura).

– Jag har konstigt nog inte hört Mark Olson, Gary Louris eller Jayhawks trots att de lär spela min typ av favortimusik, säger Lars Bygdén. Men det ska bli spännande att höra dem live efter min egen spelning.

Forne 1000 Dollar Playboys-profilen Bygdén kommer givetvis att bjuda på låtarna från sin nya platta, som bara är 35 minuter lång. ”Lagom för ett C 45-band”, tycker han. Plattan, som producerats av Micke Herrström, och dess texter växte fram under några tuffa år, mitt i förtvivlan, ångesten och ovissheten kring flickvännens cancersjukdom.

– Ja, det är knappast någon dansmusik som jag spelar, så det passar alldeles utmärkt med sittande publik, säger Lars.

Kanske även kvällens headline instämmer. Det var 23 år sen som Mark Olson startade Jayhawks som skulle bli en av altcountryns första och omtyckta band. Gitarristen, sångaren och låtskrivaren Gary Louris anslöt sig tämligen snabbt. Småningom lades gruppen i malpåse varpå Olson och Louris fortsatte som duo samtidight som de hade andra projekt, både solo och med band.

Hösten 2008 gjorde Mark och Gary skivan ”Ready For the Flood”, som kom ut i januari i år. Den gemensamma turnén i december blev en mycket lyckad smygstart och gav mersmak. Och på den vägen är det. Musiken påminner mycket om Byrds, Neil Young och Gram Parsons. Countryrock i sin prydno.