Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En i stöldligan har hörts om mord

GÄVLEEn man bland de fem som misstänks för två inbrottsstölder i Gävle under natten till måndagen har hörts i samband med mordet på en 22-årig Borlängebo.

22-åringen anmäldes försvunnen 22 april och hittades död under första helgen i maj.
Kroppen påträffades vid sjön Flogen nära Fagersta, men Västeråspolisen har inte släppt uppgifter om den exakta dödsorsaken eller var mordet begicks.
Mannen i den gripna Dalaligan som hörts är enligt uppgift till Gefle Dagblad inte misstänkt för mordet, men ska liksom den mördade ingå i löst organiserade kriminella nätverk med bas i Borlänge.
Att polisen hittills inte uppgett dödsorsak eller om mordplatsen är densamma som fyndplatsen förklaras av att utom polisen bara mördaren känner till dessa detaljer, som kan bli avgörande i bevishänseende. Mördaren söks dock i de kriminella Borlänge-nätverken, enligt uppgifter som läckt ut från utredningen.
Tre av de fem som misstänks för att gemensamt ha utfört inbrottsstölder mot en golfbutik på Södra Kungsgatan och golfshopen vid Hofors Golfklubb häktades under torsdagen som misstänkta för brotten.
Åklagaren begärde och fick restriktioner för de häktade med anledning av att männen annars kunde försvåra utredningen. Alla tre nekar till brott, men är sedan tidigare kända av polisen i Dalarna.
Under fredagen har de senast gripna begärts häktade, också de två männen i 20-årsåldern.

Löslig organisation
En utredare vid polisen i Dalarna har bekräftat för Gefle Dagblad att männen känner varandra, men säger även att det snarast är en slump att de nu misstänks ha begått brott tillsammans.
Gemensamt för de kriminella nätverken i Borlänge är deras lösliga organisation och att man väljer brottspartner efter tillgänglighet snarare än gängtillhörighet.
I brist på erkännanden blir teknisk bevisning det tyngsta argumentet mot männen i det kommande åtalet.
Två vittnen har gjort observationer vid inbrottsstölden på Södra Kungsgatan. En manlig bilist har kört förbi brottsplatsen och saktat farten när han sett det misstänkta flyktfordonet, en grön Saab som senare kraschades mot ett stängsel vid ASG:s godsterminal på Strömsbrovägen. Bilisten har även observerat cirka fem män som lämnade golfaffären, men kan inte identifiera dem. Därför är det inte aktuellt med en fotokonfrontation.
Ytterligare ett vittne som bor i fastigheten trodde att rökgeneratorn som löstes ut av inbrottslarmet var en eldsvåda. Han kontaktade brandkåren, men gjorde inga viktiga observationer.
Dock torde den tekniska bevisningen bli betydande. Två bilar som männen färdats i ska undersökas. Antingen fingeravtryck eller DNA från till exempel hårstrån kan knyta männen till bilarna - i vilka man återfann stöldgods i form av minst trettio golfklubbor.
Åtal mot den under torsdagen först häktade trion ska vara väckt den 18 juli.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se