Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En jubilerande pensionär

Ove Berg har gått hem med pension. I går kväll firades han efter drygt 42 år i Hofors kommun. Från ett jobb inom fritidssektorn som han fick för sina framgångar på löparbanorna.

Annons

Född och uppväxt utanför Alfta var det naturlig träning som låg bakom de första stegen som framgångsrik friidrottare. Ove Berg arbetade i skogen redan som 15-åring.

Han visade löpartalang redan i skolan och de skolrekord han satte gäller än i dag i både hopp och löpning.

– Första tävlingen blev ett terränglopp och där kom jag tvåa som 16-åring, men jag skulle ha vunnit egentligen, säger han.

I början sprang han 100 och 400 meter, men det var som 800-meters löpare han fick sina framgångar. Det var många som ville värva Ove Berg, men han hamnade i Hofors AIF 1965 med jobb på dåvarande SKF. Efter ett år byggdes Hoforshallen, ett sätt för kommunen att ha honom kvar och där fick han börja jobba.

– Ett bra jobb där jag trivts och det har varit ett fritt jobb under ansvar, men jag har aldrig tränat på min arbetstid, säger han.

Än i dag deltar han lite i arbetet som instruktör vid gymmet i Hoforshallen, men annars har han inte satsat på tränarbanan. Själv hade han ingen tränare utan säger att han snappade upp tips lite här och där. Tips som omsattes i träningen och gav honom stora framgångar, främst som 800-meterslöpare.

– Det blev SM-guld både 1968 och 1969, fast jag skulle ha vunnit även 1967 men då blev jag diskad för tjuvstart, säger han.

Ett SM-guld inomhus har det blivit och två år i rad vann han 800 meter i Finnkampen, åren 1967 och 1968. Ove Berg blev uttagen till OS i Mexico 1968 på 1 500 meter, men missade finalen. I tolv år var Ove Berg i svenska eliten innan han 1979 slutade. Då 35 år gammal nådde han ändå en tredje plats.

Ett av de minnen han nämner speciellt var när han 1967 deltog på DN-galan som ende svensk på 800 meter. Han slutade som tvåa, en placering som ingen svensk nått efter honom på 800 meter i DN-galan.

Även om han slutade som mellandistanslöpare 1979 återupptog han löpningen, men nu på maraton. Något han bestämde 1981 och 1982 sprang han sin första Stockholmsmara. Bästa loppet 1983 hade han tiden 2.30 och så sent som 1990 sprang han ett maratonlopp på 2.45.

– Men sedan 1991 har jag inte sprungit ett lopp, säger han.

Löpningen har inte bara gett stora framgångar utan även skador. Ove Berg har fått rengöra båda hälsenorna från brosk, och en arbetsskada gav honom diskbråck som opererades häromåret. Tidigare har han även tvingats operera meniskerna i båda knäna.

Ove Berg har ett brinnande idrottsintresse och han missar inte gärna någon tv-sändning. Men själv tycker han att skidtävlingarna är speciellt intressanta och han har provat på Vasaloppet några gånger, med en bästa tid på 4.48.

Än håller han sig i trim och sedan han blev återställd i ryggen sköter han snöskottningen, inte bara utanför det egna huset utan även grannarna brukar få välkommen hjälp.

– Jag tycker om att ta i och hålla igång och visst blir det en del skidåkning, säger han.

I går kväll blev det hålligång med dansskorna på, då han skulle svänga om med hustrun Britta, även hon nybliven pensionär som avtackades vid jubileumsfesten.