Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En kommun i förändring går till val

Klockan 13.30 på onsdagen kommer Hofors ledande politiker att drabba samman i GD:s valdebatt på Hanssons Konditori. Då får kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, stå till svars för sakernas tillstånd i kommunen samtidigt som övriga fullmäktigepartier får prata för sin politik.
I potten ligger makten – som hittills alltid varit röd.

Hofors är den före detta socialdemokratiska mönsterkommunen som på några decennier har halverat sin befolkning. Som en följd av det har resurserna till välfärd och övrig samhällsservice minskat konstant. Kriminaliteten är omfattande och kunskapsnivån i skolan låg. Företagsklimatet är enligt Svenskt Näringslivs mätningar uselt (enligt andra mätningar något bättre) och grävmaskinerna fortsätter att mullra i det eviga arbetet med att riva bostadshus.

Rivningarna är i förlängningen ett resultat av att Hofors bruk minskat antalet anställda från cirka 4 000 till drygt 1 000 sedan storhetstiden på 1960- och 70-talen. En utveckling som drivits fram av ökad automatisering och hårdnande konkurrens, inte minst från låglöneländer.

Över 1 000 av allmännyttans bostäder har jämnats med marken. Gräs, buskar och träd växer återigen på stora ytor i de områden där framtiden byggdes för bara 30-40 år sedan – som om inget hänt.

Nu är frågan vad politikerna i Hofors kan göra för att bryta utvecklingen? För Hoforsborna är det inget mindre än en ödesfråga. Med fortsatt befolkningsminskning blir politikens uppgift mest att parera för fortsatt minskande skatteintäkter, med eviga nedskärningar som följd. Kommunalskatten är redan näst högst i landet så där finns inte mycket att göra.

Samtidigt finns tecken som pekar i andra riktningen. Ovako tycks vara på rätt väg igen och på företagets anläggning i Hofors bedrivs forskning som inom vissa nischer är världsledande. Det finns också ett myllrande föreningsliv och outnyttjade resurser i den vackra naturen och hos alla de människor som kommit till Hofors från andra länder.

På Hanssons Konditori i dag ska politikerna berätta vad de vill göra för att knuffa kommunen mot en ljusare framtid. Väljarna får också möjlighet att lyssna och ställa frågor. Utöver frågan om hur kommunen långsiktigt ska klara att upprätthålla kvaliteten på välfärd och samhällsservice ska det debatteras företagsklimat och skola.

På just skolans område hettade debatten till ordentligt i veckan när Socialdemokraterna förslog att läxorna ska tas bort.

"Jag är mycket, mycket oroad", sa FP:s Hans Backman.

Nästa söndag får väljarna avgöra om det för första gången sedan allmän rösträtt infördes ska bli något annat än rött styre i Hofors. Då ska de också bestämma vilken roll frifräsarna i Folkehemmet i Hofors-Torsåker ska få och om nybilade Hoforspartiet, med Hoforsbloggaren Peter Hillblom i spetsen, ska ta sig in i fullmäktige.

Årets val kan vara det mest ovissa hittills i kommunen.

Fotnot. Dagens debatt kommer att sändas i efterhand på gd.se.