Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En liten kaka med härligt kryddig smak

Tänk vad konstigt vädret är. Från att vissa nätter ha varit frost har vi nu i stället nästan 20 grader varmt. Jag som gillar värme klagar inte, kylan får vi nog av ändå. Så passa på att njut av dessa sköna dagar. Rätt som det är kommer snön.

Vi passar också på att göra det sista i kolonin. Ställer in redskap, stolar, krukor och allt annat som man har framme på sommaren. Dessutom har vi klippt ner lite av blommor och buskar och lökarna är nu planterade. Men som sagt den här helgen passar vi på att tillbringa en heldag i stugan, för att njuta av värmen.

Nu var det länge sedan jag hade en småkaka. Ofta ett enkelt bakverk som dessutom gå snabbt. Just den här kakan ska vila i kylen en timme, men då kan man ju passa på att göra annat. Sen är det bara att rulla bollar, platta ut dem en aning och sedan grädda. Hur många kakor du får beror lite på hur stora du gör dem, kolla också gräddningstiden, gör du stora kakor tar det längre tid. De går så klart att frysa in och är bara att plocka fram när det är dags för fika.

Tips och frågor mailar du till: helena.bjorklund@mittmedia.se

Sirapskakor med ingefära

Ca 24-30 kakor

125 g smör, rumsvarmt

2 1/2 dl farinsocker

1/2 dl mörk sirap

1 ägg

5 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bikarbonat

1 1/2 tsk mald ingefära

1/2 tsk kanel

Garnering:

1/2 dl strösocker

Gör så här:

Blanda ihop smör och socker till en smet i en bunke. Tillsätt sirap och ägg.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten till en slät deg. Låt den vila i kylskåp i cirka en timme.

Sätt ugnen på 200 grader. Rulla degen till bollar som sedan rullas i strösocker.

Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna.