Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En lyckad insats mot myggen

Den pågående bekämpningen av översvämningsmyggans larver har så här långt fungerat perfekt.
– En klockren bekämpning, jag har inte hittat en levande larv i de bekämpade vattnen, säger projektets vetenskaplige ledare, Jan Lundström.

I måndags morse startade årets myggbekämpning vid Österfärnebo med omnejd. Först bombades ytorna vid Fängsjön och Norrån sedan Ista och Bärrek. I tisdags var bekämpningen av ytorna runt Österfärnebo avslutade och bekämpningen fortsatte i Huddunge där två områden bekämpas.

– Nästa område blir Hede- sunda och sedan en avslutning vid Avesta, säger Jan Lundström.

Hela bekämpningen måste vara avslutad senast i början av nästa vecka annars har larverna slutat äta och då gör bekämpningsmedlet ingen verkan. Översvämningsmyggen har fyra larvstadier innan den förpuppas och sedan kläcks till vuxen mygga, men det är bara under larvens tre första stadier som den äter. Även om myggen i området kring Österfärnebo bekämpats och i stort slagits ut helt, är risken uppenbar att de boende ändå får uppleva en myggsommar. Det hänger samman med att områden kring Koversta och Gysinge liksom i Fugle inte bekämpas. Myggfällan i just Fugle, mellan Ista och Bärrek, var en av de fällor som förra året hade rekordfångster när länsstyrelsens tjänstemän besökte Bärrek och gav sitt tillstånd till en bekämpning efter besöket.

– Visserligen blir det lindrigare, men kan ändå vara rätt besvärande myggmängder, tror Jan Lundström.