Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljon kronor till konsthallen

SANDVIKENKonsthallen i Sandviken öppnar igen.En budget på en miljon kronor för nästa år möjliggör en heltidsanställd konstpedagog.

Annons
Att det skulle ha funnits några planer på att lägga verksamheten i malpåse förnekar nu ledande politiker.
Men beslutet att ge jazzfestivalen Bangen hälften så mycket pengar som förra året kvarstår.
Det var i november som kultur- och fritidsnämnden slog fast att man skulle välja att satsa på bland annat kommunens ungdomsgårdar i stället för på konsthallen. En rejäl besparing skulle göra att konsthallen skulle läggas i malpåse även nästa år.
- Visserligen har vi lokalhyran på 400 000 kronor som ska betalas. Men en heltidsanställd föreståndare och någon timanställd skulle ge merkostnader på 920 000 kronor, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande Sven-Olof Sundqvist i en artikel i Gefle Dagblad den femte november.
Nämnden pratade då i stället om alternativa driftsformer. Moderaterna reserverade sig som enda parti mot förslaget och ville i stället öppna konsthallen igen.
Men nu är det helt andra tongångar. Vid kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen togs en budget som innebär att konsthallen får en miljon kronor nästa år. Pengar som förutom hyran ska täcka en heltidsanställd konstpedagog.
- Konsthallen kommer inte att läggas ner eller i malpåse. Det blir verksamhet från och med nästa år, meddelade kommunalrådet Stefan Hedin vid en presskonferens på tisdagskvällen.
Den miljon kronor som satsas har hela tiden funnits med i beräkningarna, hävdar han. Kultur- och fritidsnämnden har också tagit beslut om pengarna och någon malpåse har det aldrig varit tal om.
Detsamma säger Sven-Olof Sundqvist.
- Jag har aldrig tagit ord som time-out, nedläggning eller malpåse i min mun, hävdar han nu.
En miljon kronor täcker förutom hyra även en tjänst som konstpedagog. Så mycket mer räcker det inte till.
- Innan konsthallen lades i malpåse låg budgeten på 1,2 miljoner kronor. Det innebär att man gjort en konstnadsreducering på 200 000 kronor.
Resurserna kommer alltså inte att räcka till samma höga nivå på utställningar som tidigare men Stefan Hedin tror att kommunen kan driva en bra verksamhet med de tilldelade pengarna. Han tycker också att brukarna ska få en större betydelse för konsthallen.
- I idrotten talar man om bredd och elit. Konsthallen hade tidigare en mer elitistisk inriktning. Vi vill bryta detta och få mer bredd även i konsthallen.
Även jazzfestivalen Bangen diskuterades vid kommunstyrelsen. Enligt Stefan Hedin har festivalen inte egentligen fått mindre pengar från kommunen, tvärtom. Det handlar i stället om ett EU-projekt som nu är avslutat. De senaste åren har Bangen fått cirka 640 000 kronor i bidrag. Av dessa har 270 000 varit kommunala pengar, resten bidrag från EU och länsstyrelsen.
Även i år fick festivalen samma nivå, fast i år bidrog kommunen med allt.
- Egentligen borde de ha fått mindre redan i år, säger Stefan Hedin.
Nästa år får Bangen 320 000 kronor i kommunalt bidrag.

KARIN BERGKVIST