Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En miljöskatt som inte gör någonting för miljön

Kemikalieskatteutredningen har föreslagit en ny skatt på flamskyddsmedel som finns i stort sett all elektronik och alla vitvaror. Utan flamskyddsmedel börjar produkterna brinna. Regeringen hävdar att skatten är en miljöskatt. I praktiken är det en rent fiskal skatt som är tänkt att ge staten miljardintäkter, men som kommer att kosta mängder av jobb utan att göra ett dugg för en bättre miljö, skriver Klas Elm, vd Elektronikbranschen och Christer Palmgren, kedjechef Electra Sweden AB.

Hela idén med en miljöskatt är uppmuntra till ett ändrat beteende hos tillverkare och/eller konsumenter. En miljöskatt är effektiv först när det finns mer miljövänliga alternativ. Svenska konsumenter är villiga att ändra sitt köpbeteende och köpa varor som är skonsamma för miljön. Men i fallet med kemikalieskatten finns det inga alternativa varor.

Skatten är tänkt att belasta varor som säljs i Sverige men som tillverkats av internationella storföretag för en global marknad, ofta i länder långt bort från Sverige. Det är inte troligt att världens elektroniktillverkare kommer att ändra materialvalet i sina mobiler eller tvättmaskiner bara för att det kommer nya regler i ett land med en dryg promille av världens konsumenter. Tvärtom är vi övertygade om att en kemikalieskatt enbart kommer drabba svenska konsumenter med dyrare produkter samtidigt som tillverkarna inte ändrar flamskyddsmedlen i produkterna.

Utifrån miljöhänsyn finns det bättre och sämre flamskyddsmedel. Enligt det förslag som regeringen nu jobbar med spelar det ingen roll om flamskyddsmedlet är bättre eller sämre. I praktiken kommer alla stora varor som tvättmaskiner och tv-apparater att beläggas med en maximal skatt på 400 kronor inklusive moms.

Politikerna som stöder förslaget vet naturligtvis mycket väl att vi som representerar den svenska elektronikbranschen inte heller har något alternativ. Vi kan inte tvinga de stora globala tillverkarna att lägga om hela sin produktion. Samma kemikalier som i dag finns i apparaterna kommer att användas i framtiden.

Det är väldigt svårt för oss att inte se det här som en straffskatt på elektronik och vitvaror, med syftet att försöka dryga ut statskassan med två miljarder kronor. Det är en misstanke som stärks av att utredningen inte ens planerar för en utfasning av skatten. I de fall en miljöskatt verkligen är tänkt att leda till ändrat beteende brukar utredarna alltid försöka förutspå hur länge det dröjer innan det beskattade ämnet försvunnit. Nu antas den generera pengar för evigt.

Vidare rimmar en straffskatt på elektronik synnerligen illa med regeringens it-politiska mål "att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter". Vi rekommenderar att miljöministern och digitaliseringsministern sätter sig ner i samtal.

Det finns en oönskad konsekvens som vi tror att utredningen missat. Skatten kommer nämligen inte att tas ut på varor som köps över nätet från handlare med bas i andra länder. Vi är övertygade om att de butiker som överlever skattens införande blir showrooms. Det är alltså fullt möjligt att besöka din lokala handlare och spana in en ny apparat för att sedan beställa den över nätet och därmed slippa skatten. Resultatet blir att staten inte bara går miste om kemikalieskatten, utan i de flesta fall också momsen på hela varans pris. Samtidigt som den lokala handlaren går miste om en intäkt. Redan nu är elektronikhandeln hårt pressad av låga marginaler. Vi klarar inte ytterligare en pålaga utan att det går ut över jobben.

Om det ändå är så att utredningens egentliga syfte är att minska användningen av skadliga flamskyddsmedel anser vi att regering och riksdag i stället ska verka för att ett förbud mot flamskyddsmedel införs på EU-nivå.

Det är en mycket bättre väg att gå för att få bort de värsta flamskyddsmedlen. EU omfattar en marknad med över 500 miljoner konsumenter och är utan tvekan ett påtryckningsorgan som tillverkarna måste lyssna på.

Klas Elm

vd Elektronikbranschen

Christer Palmgren

kedjechef Electra Sweden AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel