Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny Silver-stjärna är född

/

Brynäs vägrar ge sig, den sex matcher långa negativa sviten är bruten - och det med besked också. Suveräna serieledande Linköping, som inte förlorat på sju matcher, åkte dit så det sjöng om det i Läkerol Arena.

Annons

Smått ofattbara 6-1 innan det var slut, så skrevs Brynäs segersiffror till och det avslutande läckra Ove Molin-solomålet gjorde samtidigt att Gävlelaget åter smög upp på slutspelsplats med ett minusmål bättre än Modo - där Peter Forsberg hade klang- och jubeltillställning i Swedbank Arena då han inledde med 1-0-målet mot Skellefteå, som blev till slutlig 4-1-triumf.

dock värre, prickade in halvdussinet mål mot seriens bästa bortalag - och gjorde det på ett synnerligen övertygande sätt.
Även om jag direkt måste konstatera att LHC bjöd på två mål i numerärt överläge i matchminut fem i period 2.
På blott tio sekunder gjorde först outröttlige och duktige tekaren Steve Dixon 3-0 i helt öppen kasse (hans sjunde i vinter) efter tidernas målvaktstavla av finske Mika Noronen, som debuterade i LHC-kassen.
Det viktiga målet föll efter 5.45 och tio sekunder senare blev det 4-0 - efter en ny bjudning på blålinjen där en LHC-back tappade pucken till Andreas Dackell som kunde soloåka in i zonen och sätta sitt tolfte mål för säsongen.
En oerhörd skön och viktig seger förstås för Tigerboysen, inte minst eftersom det förutom de två box playmålen även tillverkades två i power play.
Lars Jonssons backskott i början av mittperioden, som betydde 2-0, var minst lika viktigt det som de båda i numerärt underläge.
Back-Lasse sköt sitt åttonde i vinter och en annan backgigant, Jusso Hietanen, svarade för 1-0 i första rondens slutminut.
Han smög upp framför kassen och pucken hamnade till slut på Jussos klubba som backhandlyfte in det kanske mest betydelsefulla målet, 1-0, av samtliga sex.

av lagets specielle avslutare, Daniel Widing, när målskyttet äntligen lossnade med besked.
Det var Widdes 18:e mål för säsongen och det slutliga 6-1 var rena läckerheten, när Molin avslutade sin suveräna soloraid med en lätt stopp på rören och uppvinkling av trissan rakt upp i ena krysset (Oves åttonde mål var ett faktum). Då återstod mindre än två minuter.
Tyvärr avslutades den härliga och strålande brynäsuppvisningen av ett skandalartat slut när blott sex sekunder återstod.
Andreas Jämtin, vem annars, förresten?, slashade fult Widing, som givetvis var inblandad, även om jag måste säga att Daniel uppträdde väldigt lugnt och utan några som helst ojustheter denna afton.
Den slashing som han fick motta av Jämtin nere vid sarghörnan i Brynäs försvarszon renderade LHC-forwarden fem minuter, helt riktigt av domare Sören Persson, och automatiskt matchstraff.

sedan hände när Jämtin skrinnande av isen inne i korridoren framstår som rent dunkel, versionerna gick helt i sär efteråt på presskonferensen.
Jag såg inget av det hela från pressläktaren (23 meter upp från isen på etage 4), annat än att linjedomaren Winges följde efter Jämtin in mot omklädningsrummet - och kan inte kommentera det.
Annat än att LHC:s klubbdirektör Mike Helber först uppgav att hans spelare attackerats med ett slag i ansiktet av endera en vakt eller funktionär i nån form, för att strax efter säga att det var en brynäsledare som gav sig på Andreas Jämtin.
Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson kunde inget säga om det hela, han hade inget sett men konsterade att det hela måste följas upp med undersökningar från bl a domarhåll.

går inte att säga om denna synnerligen olustiga incident i nuläget,

Annat än att det var synnerlgen olyckligt att det skedde, i en annars mycket underhållande och bra elitseriematch av hög kvalité.
Brynäsarna var taggade till max, ville verkligen vinna denna första hemmamatch av de fem som de har nu i slutstriden - och som de också vann den!
En strålande insats rakt igenom signerades, med en vilja som kunde försätta berg, en blixtrande skridskoåkning av många (främst då av Molin som vanligt) och ett klokt agerande över hela isytan med tätt spel i främst viktiga mittzonen, där alla stod rätt hela tiden och utförde styrspelet till fulländning. Gav aldrig LHC:arna någon ro eller ytor att hitta sitt normala segervinnande bortaspel.
En ren njutning att se.
Brynäsarna kan i sina bästa hemmastunder, det måste bara konstateras efter den här fina insatsen.

många som var bra, allra bäst var nyinsatte målvakten Anders Lindbäck, som redan efter sex minuter gjorde en jätteräddning när Hlavac kom fri från mittzon, och som sedan i stort sett spikade igen på de 27 skott som han motade.

"Limpan" fortsatte matchen ut med ett par dubbel- och trippelräddningar som blev direkt avgörande när matchen stod och vägde innan de två märkliga bjudningsmålen kom fram till 4-0.
Lindbäck har verkligen tagit chansen när han fått den, i Skellefteå var han även nästan rena väggen, precis som denna afton - och senast Brynäs vann i Ängelholm, i slutet av september med vändningen av 0-3 till smått ofattbara 4-3-seger var det Lindbäck som vaktade målet.
Så jag kan inte tänka mig annat än att han får fortsätta på lördag. I en match som kanske helt avgör hur fortsättningen ska te sig i den nervpirrande bottenkampen.

även bergis kommer få göra det är junioren Jakob Silfverberg, som även han gavs chansen när Hermanssons ryggonda inte ha släppt.
Unge "Silver" var isens dominerande och bäste utespelare.
Jag sparade att säga det här till sist - men jag tror baske mej att Brynäs och elitserien sett en ny Silver-stjärna födas!
Pappan och gamle storbacken Jan-Erik vann en rad SM-guld på den gamla goa brynästiden från 70-talet och detsamma gjorde farbror forwarden Conny när han var stjärna i laget och tog SM-guld under 80-talet. 
Nu klev en tredje generation Silfverberg, med tröja nr 33, in i rampljuset.
Med sin härliga teknik, sin rörelseförmåga och blick för spelet samt hans initiativtagande förmåga var det en ren njutning för att gammalt hockeyöga att se honom i aktion.

genom årens lopp skrivit många meter berömmande ord i GD:s papperstidning om både Jan-Erik och Conny  - och hoppas nu kunna få fortsätta gör det några år till in i framtiden med ynglingen Silver. Innan han blir NHL-proffs!
Jakob gjorde i stort sett allt rätt i de drygt 15 minuter som han fick spela eller exakt:15:20, synd bara att han inte också fick komma med i poäng- eller målprotokollet. Men det kommer, garanterat.
Vilken dundersuccé blev det inte för honom i sin tionde elitseriematch (de flesta gångerna har han dock suttit avbytare - men när han fått spela har han varit en injektion).
Jag har tjatat förut om om att det varit märkligt att han inte fått spela och kommit in tidigare i A-laget som ordinarie.
Nu är han där - och fortsättning följer...bergis!

Mer läsning

Annons