Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En obehaglig blick in i en mörk framtid

Bilderna från filmen som man fick se i förväg var imponerande, animationen är imponerade. Det känns som svartvita bilder förändrats i sina proportioner och blivit levande och ibland tycker man sig känna igen verkliga personer.

Historien utspelar sig i framtiden när utemiljön är skrämmande och farlig och alla åker tunnelbana. Hela Europa är sammanlänkat i ett gigantiskt tunnelbanenät. Det går blixtsnabbt att förflytta sig.

Men Roger från Farsta vill inte åka tunnelbana, han cyklar i hemlighet. Så börjar han höra röster och han blir mer och mer övertygad om att någon eller något försöker få kontroll över honom.

Historien är ganska typiskt för en dystopisk framtidsvision, från George Orwells roman 1984 (skriven 1948) och framåt. Det handlar om att någon (storebror) försöker ta kontroll över dina tankar och att vi inte kommer att kunna tänka fritt längre.

Historien är varken speciell eller märkvärdig, man blir ganska snabbt uttråkad. Förvirrande är också att animationerna inte fungerar hela vägen.

En person som man känner igen framifrån blir till en annan i profil.

Speciella skådespelare som Juliette Lewis och Vincent Gallo står för rösterna tillsammans med Alexander Skarsgård och Stellan Skarsgård, men figurerna får varken liv eller personlighet av sina röster. Det saknas helt enkelt regi.

Det vore synd om den delvis mycket lyckade animationen skulle rinna ut i sanden av att filmen inte håller. Tekniken är verkligen värd att arbeta vidare med.