Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En okänd världsstjärna från Sandviken

Precis som Tomas Ledin och Malena Ernman kommer han från Sandviken och är en musikalisk storstjärna – egentligen ännu större än de nyssnämnda kändisarna. Åtminstone internationellt sett.

Han heter Robert Sund och har hela världen som arbetsfält.

– Ja, det har blivit en hel del resor genom åren till praktiskt taget alla världsdelar, säger han. Även om jag hunnit bli 70 år så ramlar anbuden in från alla möjliga håll, så det svåra är faktiskt att tacka nej till sånt som kanske inte är riktigt lika roligt som andra uppdrag.

Så länge han orkar och får vara frisk fortsätter han som frilansande musiker, sångare, arrangör, kompositör, dirigent och domare i körsammanhang.

När Robert tidigare i höst erbjöds att åka till Kina för att dirigera en kör så tackade han förstås ja och han kom hem i går efter några veckor i Fjärran Östern.

Reströttheten får han försöka spela av sig direkt. I dag kommer han nämligen hem till sin barndomsstad för att spela piano på Drömfabriken tillsammans med Curt Andersson (bas) och Bertil Fernqvist (gitarr) i jazztrion Con Fuse.

– Det ska bli roligt att besöka Sandviken igen, säger Robert. Har spelat där med storbandet och på Bangen, men nu var det ganska länge sen. Vi har väldigt kul i vår jazztrio och blandar standards med egna arrangemang och litet Bach också. Basisten Curt Andersson härstammar förresten från Skutskär och har spelat med Jojjen Björklunds orkester, bland mycket annat.

Robert Sund växte upp på Agavägen i Sandviken, bodde sedan ett tag på Smedsgatan innan han flyttade till Uppsala 1963 för att studera. Han är utbildad psykolog, men musiken kom tidigt in i hans liv.

– Som tonåring började jag spela jazz och var med i Gunnar Falks, Åke Ljungströms, och Arne Kjells orkestrar. Spelade också trombon i Sandvik Big Band och i järnverkets musikkår. Minns att det kändes litet speciellt att spela på Jernvallen inför SIF:s allsvenska matcher med bland annat cymbaler, bastrumma och ventilbasun.

Det hörs att Robert Sund gillar att prata om tiden i Sandviken, där hans musikaliska intresse delades av den något yngre brorsan Håkan, som även han är välutbildad pianist och sjungit i åtskilliga körer, bland annat Gefle Drängar.

I många år undervisade Robert Sund i dirigering och ensembleledning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och han har sedan varit verksam som lärare, föreläsare och gästdirigent i Europa, Asien, Afrika och Syd- och Nordamerika. Han har medverkat som jurymedlem vid många körtävlingar världen över och han har engagerats vid åtskilliga körfestivaler både inom och utom Europa.

När Robert var som mest aktiv var han med i en lång rad sammanhang. Under många år var han dirigent och konstnärlig ledare för den blandade kören Allmänna Sången och manskören Orphei Drängar (OD-kören) och han grundade och ledde både damkören La Cappella och ungdomskören Uppsala Musikskolas Kammarkör. Som sångare har han medverkat i Eric Ericsons Kammarkör och Kvintetten Olsson.

Robert Sund har fått Hugo Alfvénpriset, Norrbymedaljen, Uppsala kommuns hedersmedalj, H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band och Gustaf Adolfs-medaljen i guld.

Och 1993 utsågs han till Årets Körledare i Sverige av Föreningen Sveriges Körledare.

Men i kväll handlar det om något helt annat, jazzen har alltid funnits i hans hjärta.

– Hoppas det kommer några och lyssnar på oss, för vi känner verkligen inspiration inför spelningen på Drömfabriken som ju inte fanns till under min tid i Sandviken, säger Robert Sund.

Han borde vara en kandidat inför nästa utnämning av en hedersmedborgare i Sandviken.