Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En outtröttlig kämpe belönas

En outtröttlig förkämpe för naturvården under mer än 50 år, konstaterar Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) när de tilldelar Anders Delin, Järbo Artdatabankens naturvårdspris.

Anders Delin är läkare och docent i experimentell kirurgi och har i många år varit engagerad i naturvården. Han har varit ordförande och aktiv i Naturskyddsföreningarna i Bollnäs och i Gävleborgs län samt inom Gävleborgs Botaniska Sällskap.

Det sistnämnda sällskapet var han själv med och startade 1980.

”Åtskilliga är de skogar som skyddats tack vare honom men han har också starkt bidragit till att Hylströmmen i Voxnan skonades och att Edänge kraftverk i Ljusnan inte byggdes ut”, skriver SLU.

Just nu arbetar han med att färdigställa floror över Hälsingland och Gästrikland.

– Anders är en eldsjäl och en av den svenska naturvårdens allra mest engagerade människor. Han är orädd och rak på sak och är biologiskt och skogshistoriskt mycket kunnig, säger Johan Bodegård, chef för Artdatabanken.