Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En övergripande lönekartläggning kommer att göras i kommunen

Vi vill investera i våra kommuninvånare inom vård, skola och omsorg, men för att våga möta morgondagen så måste det också finnas öronmärkta pengar för utveckling, skriver Magnus Jonsson, S, kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo

Svar till Stig Mörtman, ”Mer pengar till Wij, jajamän”.

Populism, jajamän!

Ockelbo kommun har en trygg och stabil ekonomi, men det saknas inte utmaningar. Vi har en vision för framtiden, vi vill framåt och politiken måste alltid handla det samhälle vi vill skapa i morgon - inte om det vi redan har byggt.

Vi vill investera i våra kommuninvånare inom vård, skola och omsorg, men för att våga möta morgondagen så måste det också finnas öronmärkta pengar för utveckling.

Självklart kan man uttrycka det som att allt ligger i samma pengapåse, samma kommunkassa, men i verkligheten är det inte så enkelt som Stig Mörtman, lite för populistiskt, vill göra gällande.

Stig Mörtman känner väl till att en årsbudget processas och beslutas under hösten året innan det kalenderår som avses. Förvaltningarna har fått sina pengapåsar för 2016 enligt de äskanden man gjorde 2015.

Det som kallas utvecklingsmedel om 2,9 mkr har funnits i kommunstyrelsens budget sedan 2009, för att möjliggöra olika marknadsföringsinsatser och projekteringar som möjliggör utveckling, även utanför kärnverksamheterna, i Ockelbo och våra byar.

Av den totala driftsbudgeten erhåller Utbildning- och kulturnämnden 36 procent och Socialnämnden, där individ- och familj- och äldreomsorg är organiserade, 40 procent, vilket innebär att vård, skola och omsorg erhåller totalt 76 procent tillsammans. Utvecklingsmedlen utgör 0,9 procent av den totala kommunbudgeten.

När budgeten för 2016 klubbades i november 2015, hade tillfördnad vd på Wij Trädgårdar, Hans Bandhold, ännu inte påbörjat sitt uppdrag: att räta upp ekonomin och strukturera verksamheterna. Han tillträdde i januari och presenterade nyligen de alternativ som står till buds om vi vill behålla Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Ett av alternativen är ”Lyftkraft”. I rapporten har det beräknats vad det skulle kosta att göra ett ordentligt försök att säkerställa - och utveckla - verksamheten.

Det krävs att kommunen accepterar och beslutar att Wij räknas till de kommunala verksamheterna och får 1,9 miljoner årligen de kommande tre åren, för att ha en chans att utvecklas, öka besökssiffrorna och vara den attraktion vi vill att det ska vara.

Eftersom budgeten fastställdes av fullmäktige i november 2015, är potten för utvecklingsmedel den möjlighet som ger handlingsutrymme i liknande lägen. Det är ett ”uttag” som inte berör årets budget för vård, skola och omsorg.

I maj påbörjas processen för att fastställa 2017 års budget. I det arbetet finns en mängd frågeställningar att beakta, däribland även undersköterskornas löner. En övergripande lönekartläggning kommer att göras i kommunen, och därefter följer förslag på möjliga åtgärder.

Magnus Jonsson (S)

kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel