Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En pang-helg i Furuvik

FURUVIK
Krutröken ligger tät över Furuvik i helgen.

Annons
Countryfestivalen, Skandinaviens största, håller sitt grepp om de trogna. Hit kommer folk från hela landet för att lyssna till musiken och träffa folk. Många har hittat sin stil med hatt och boots eller full westernmundering.
För Lena och Benny Gustafson från Västerhaninge är det första besöket. De strövar omkring i parken och insuper stämningen och njuter av folklivet. De har i första hand lockats av countrymusiken som de beskriver som en musik med rytm, glädje och sorg.
- Det blir en hel del countrymusik hemma, säger de.
De är också nöjda med årets artister som innebär ett brett utbud av country, både klassisk och den lite mer moderna.
Intresset för countrymusiken har växt allt mer och nu ska de även börja träna linedance.
- Det ser så otroligt roligt ut, säger Lena Gustafsson, som också gillar att klä sig i westernkläder.
Linedance i några år har däremot Margit Enfeldt, Ida-Karin Dahlgren och Anna-Karin Persson från Åsele ägnat sig åt. De började 1998 och tillsammans med 15 kamrater från Åsele Bootstompers besöker de festivalen.
- Vi är här på workshops för att lära oss nya danser och det är så roligt med gemytlig stämning, bra kamratskap och motion, säger de.
En inblick i verkligt westernliv och mer tidstrogen miljö möter man på campingen i Furuvik. Här kan man känna doften av stekt fläsk och en entusiast, Sören Lundberg från Västerås, har lånat ett stort släp och byggt upp en westernbar.
- Det är så speciellt här med bra artister och ett folkliv som lockar, säger han.
Peacemakers, som bildades för sex år sedan, har blivit ett stående inslag. De har riktig westernstuk på lägren och några av hjältarna står och tränar snabba drag med sina sexskjutare.
- Vi brukar också roa med lite överfall och kidnappning då det blir krutrök och smällar till publikens förtjusan, säger Slimmy Jim alias Mats Hurtig och Dr Remington alias Markku Hirviniemi.
I dag finns över 30 personer som deltar i Peacemakers som åker runt från Duved i norr till Värmland i söder. Medlemmarna kommer från en stor del av landet och lägger mycket krut på sin hobby.
- Jag skulle tro att en komplett utrustning med vapen, hölster och kläder ligger på uppemot 30 000 kronor, säger Markku Hirviniemi.

ULF GRANSTRÖM