Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En plågsam flyttkarusell

Omvårdnadsnämnden har fått ett sparbeting på 50 miljoner kronor utan att kvaliteten för de kunder de har försämras. På sammanträdet den 27 maj kommer förmodligen ett beslut att fattas, som upprör många. Bomhusgårdens korttidsboende ska flyttas för att man ska kunna lämna lokalerna där.

Hur ska man då göra för att kunna stänga detta? Jo, man ska flytta Bomhuskunderna till Bergmästargården. Och då är tanken att man ska riva upp 44 somatiskt sjuka på Bergmästargården, som man då i stort sett tänkt tvångsförflytta till Gamla Sätrahemmet, som just nu genomgår en stor rust. Men ingen har tänkt på att många av de gamla och sjuka på Bergmästargården har bott där i många år och har sin trygghet där.

När min man flyttade från Bomhusgården till Bergmästargården efter endast drygt två månader, för över ett år sedan blev han väldigt tagen. Jag fick då reda på att ”man gärna går ner sig 25–30 procent på grund av en flytt”. Man hade ett så kallat informationsmöte i går kväll där min son var med och ställde en del frågor. Han var minst sagt irriterad när han kom hem. Jag orkade inte vara med på mötet. Han ställde en del frågor, som han själv tyckte att han fick tvivelaktiga svar på. Bland annat:

1) När får man komma och titta på lägenheterna? Svar: Det kan vi inte säga i dag! För det är inte klart.

2) Så ni menar att man inte vet när man ska få komma och se lägenheterna och flytten ska ske vecka 38? Svar: Nej, det kan vi inte säga och förresten så står det fel i inbjudan. Flytten ska ske redan vecka 35!

3) Och vad blir hyreskostnaden där? Svar: Ni får räkna med att det kommer att bli en hyreshöjning på cirka 2 000 kronor för alla! Lägenheterna är på 40 kvm i tiptop med pentry. (4 116 kronor i månaden i hyra för 40 kvm, sen tillkommer omvårdskostnad och mat)

4) Om vi inte får flytta till annat boende innan flytten ska inledas, får vi stanna kvar och invänta det?

Svar: Nej men det måste ni ju begripa att det inte går. Alla måste flytta samtidigt och sen får man flytta igen i så fall!

5) Så ni bryr er inte alls att gamlingarna mår dåligt av detta? Inget svar!

6) Vem hjälper till med att söka nytt bostadsbidrag då hyrorna blir så dyra. Svar: Det får ni göra själva, så fort kontrakt är skrivet!

7) När ska beslutet tas? Svar: Omvårdnadsnämndens ledning får information i morgon om att vi hållit info och sen klubbas detta igenom den 27 maj.

8) Det låter väldigt demokratiskt, eller hur? Inget svar mer än att ”ja så här ligger det till”!

Det är ju så att många av de boende på Bergmästargården, som nu är väldigt deprimerade. Personalen har märkt det, jag har märkt det på grund av att jag ofta besöker avdelningen. Varför denna brådska? Inbjudan till information en vecka före informationstillfället och sedan beslut en dryg vecka efter informationen.

Jag förstår inte att detta ska skötas så inhumant och de flesta av dem som bor på Bergmästargården vill inte ha 40 kvm på Sätrahemmet utan är nöjda med sitt rum på Bergmästargården. Under informationen påstods också att all personal tyckte det var ett bra förslag. Det är också en sanning med modifikation. Kanske någon av personalen, som bor på Sätra tycker att det är bra. Men de flesta tycker att det är hemskt att behöva rycka upp de sjuka från den trygghet de har nu.

Jag är bedrövad och hoppas att man kan slå av på takten när det gäller flytten. Låt åtminstone de som begär annat boende få bo kvar tills detta är klart, så de slipper flytta två gånger på kort tid!

Margareta Pedersen-Ekström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare