Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rättstvist pågår ännu i bostadshuset

De boende i bostadshuset intill CH fick evakueras mitt i natten på grund av branden. Vissa av de boende fick inte återvända till sina hem förrän ett halvår senare. Först i år har husets innergård blivit helt återställd och fortfarande pågår en rättstvist som orsakades av branden.

Natten till den 17 maj 2005 var en dramatisk natt för de boende i bostadsrättsföreningen Olof Knagge som var granne med CH. Mitt i natten väcktes de boende och blev tvungna att utrymma sina lägenheter. De flesta av de boende evakuerades till stadshotellet i Sandviken där Gävle kommun betalade hotellrum.

Efter den första natten var det upp till de boende att lösa ersättningsboende tillsammans med sina respektive försäkringsbolag. Det tog olika långt tid innan de boende kunde återvända beroende på hur skadade deras lägenheter hade blivit.

– Vi bodde inte närmast branden så vi kunde återvända till vår lägenhet efter tre månader. Men de som hade lägenheterna som låg närmast CH kunde inte återvända förrän över ett halvår efter branden, berättar Ingvar Hellström, ordförande för bostadsrättsföreningen Olof Knagge.

Han fick igår beskedet via media om att en man anhållits misstänkt för att ha anlagt branden.

– Det var överraskande och glädjande. Jag hoppas att det här blir uppklarat nu, säger Ingvar Hellström.

Han berättar att det inte är förrän i år som det sista arbetet på innergården och husfasaden gjorts klart så att hela fastigheten nu är helt återställd efter branden.

Men fortfarande pågår en rättstvist mellan bostadsrättsföreningen och två lägenhetsinnehavare. Tvisten gäller de så kallade åldersavdrag som försäkringsbolagen gjorde när lägenheterna återställdes efter branden. Lägenhetsinnehavarna vägrar att betala för åldersavdragen. Bostadsrättsföreningen fick rätt i tingsrätten medan lägenhetsinnehavarna fick rätt i hovrätten. Nu väntar man på besked från högsta domstolen som ännu inte beslutat om prövningstillstånd.

De boende i bostadsrättsföreningen har nu fått en ny granne i form av det bostadshus som HSB bygger på CH-tomten. Huset ska stå helt klart i höst.

– Det känns tryggare att ha ett bostadshus som granne än en dansrestaurang, säger Ingvar Hellström.