Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En riktig chans för arbetslösa

GÄVLE- Det är nästan för bra för att vara sant.Efter att ha sökt över 20 jobb utan framgång hamnade Maria Johansson i projektet JobbRotation, finansierat av arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden, ESF. I måndags började hon på ett nytt jobb som kontorist, garanterat i sex månader, men med chans till fortsättning.

- Jag hoppas att jag kan få vara kvar, säger Maria Johansson, som tycker att de få veckorna i projektet innebar ett stort lyft för henne personligen.
- Jag har växt som person.
Projektet drogs igång för fyra veckor sedan och drivs av företaget Eductus. Under tre till fyra månader får arbetssökande personlig rådgivning i sitt jobbsökande, och också möjlighet till vidareutbildning. De företag som vill vidareutbilda sin egen arbetskraft kan göra det med pengar från Europeiska Socialfonden, och släppa in de arbetssökande som vikarier. Arbetsförmedlingen bidrar med anställningsstöd, normalt 50 procent av lönen.
- Vi ser att det här ger ökade möjligheter för arbetslösa att få jobb. Dessutom får företagen chans att kompetensutveckla sin personal, säger Elisabeth Engström Sten på arbetsförmedlingen i Gävle.
Det sistnämnda är viktigt med tanke på att framtidens problem på arbetsmarknaden inte blir bristen på arbete, utan bristen på kompetent arbetskraft.
Personalen på Eductus har kontaktat 100 arbetsgivare och besökt ett 40-tal av dem. De flesta företag har sagt sig vara intresserade att delta i någon form.

Praktikarbete
Men det är inte nödvändigt att den arbetssökande ersätter en ordinarie anställd på företaget. Björn Johansson hann också bara vara med i projektet i några veckor innan han hittade en jobbchans, ett praktikarbete på företaget Kvalitid.
Efter ett ha jobbat i kommun och landsting inom vård och omsorg satsade han på en kvalificerad datautbildning i Sandviken som avslutades just när IT-bubblan sprack.
Med hjälp av personalen i Eductus fick han kontakt med Kvalitid, som sökte en datakunnig person med erfarenhet från vård och omsorg.
- Det var som en skänk från ovan, säger Sara Sundqvist från Kvalitid, som blir Björns handledare under praktiktiden. Om allt fungerar bra har Björn Johansson chans till ett fast jobb efter fyra månader.
Liknande projekt finns på ett tiotal orter i landet med totalt 500 deltagare. I Gävle drivs JobbRotation till att börja med under ett år, med plats för 60 deltagare.
SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman_gd.se