Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En riktig Hoforshistoria

Det var 1941 som John Johansson, kallad Jo-Jo, samlade en grupp konstintresserade Hoforsbor på Märthas Konditori och bildade Hofors Konstintresse. Alla ville de lära sig teckna och måla. Och Galleri Boken, ett av Hofors tre gallerier, i Biblioteket, hade nog inte kommit till utan konstintresset och den har varit speciellt fint skött av Jan-Erik Magnusson de senaste åren.

Nu har Jan-Erik Magnusson samlat ihop konst, bilder av bruket, i allsköns tekniker, ur offentliga och privata samlingar och det hela visas mitt i byn: I Folkets Hus med jubilaren ABFs goda minne.

Här möter vi dem vi nästan glömt – kända Hoforskonstnärer som Wivica Forsling, Sven Brundin och förstås bröderna Egon och Holger Weinemo – och de vi nästan glömt att de är från Hofors som Jan Annerborn med sina fina ögonblickbilder inifrån verket, Karin Nilssons frodiga byporträtt och Elvy Drugges färgsatta lokalkunskap. Särskilt måste Tord Larssons överraskande intensiva målning från verket nämnas. Här finns också den nyaste generationen Hoforsmålare representerad genom Johanna Fröjd och hennes starka bild av Hofors kyrka.

Ändå kan man (för Hoforskonstens skull) sakna såna stora namn som Björn Melin (som utsmyckat Gävle station) och Lars Givell – båda härstammar från bruket!

Men det är inte Jan-Erik Magnussons fel att de inte finns med. Anledningen är förstås att inga Hoforsbilder stod att finna i produktionen. Lite synd är det.

För detta är bygdens historia när den är som mest sevärd.