Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En riktigt bra feel-badfilm

Ruben Östlunds film De ofrivilliga vann publikpriset vid Stockholm filmfestival, men är ingen publikfilm som Arn, det är just filmfestivalpubliken som omfamnar filmen. Den kräver sin åskådare.

Den påminner om Roy Anderssons filmer, men scenerna ser ut att vara direkt från verkligheten och inte absurda. Den påminner också om Ulrich Seidls filmer, som Hunddagar och Export/import.

Filmerna ger ett dokumentärt intryck men är manusbaserade spelfilmer.

Som åskådare känner man sig som en smygtittare på något man inte riktigt förstår, men som känns vagt obehagligt och man är lite rädd för vad som ska komma.

En feel-badfilm med andra ord.

Det är fem berättelser som berättas lite i taget: En 60-årsfest inleder och när gästerna kommer får man bara se ben och fötter, men de sociala konventionerna är lätta att följa. Maria Lundqvist (en av de få skådespelare man genast känner igen) åker långfärdsbuss och råkar i olika påfrestande situationer.

Två blonda 15-åringar gör sig redo för en festkväll, åker buss, blir fulla och får så småningom stå till svars. En lärarinna (Guldbaggenominerade Cecilia Milocco från Folkteatern) utsätter sina elever för en övning i grupptryck och får sedan prova på själv att bli utsatt. Några grabbar har fest och spårar under berusning ur till sexuella övergrepp.

De fem berättelserna varvas men har inget med varann att göra, utom att de alla är obehagliga om man föreställer sig att man själv skulle vara med.

En del av situationerna har väl alla varit med om, som att någon berusad försöker driva med dig på bussen. Man inser att det enklaste är att spela med.

Tystnaden i lärarrummet när Miloccos lärarinna vill tala om övergrepp är dock svår att förstå. Eller grabbarnas festbeteende.

Varför ska man utsätta sig för dessa obehagliga scener? Därför att de är så på kornet fångade att man känner sig som ett socialt djur som genast försöker läsa av gruppdynamiken för att kunna passa in eller fly. Också en slags lärorik underhållning.