Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En riktigt skojig skapelse

Walden Media, filmbolaget som gav oss Narnia ligger bakom Den magiska leksaksaffären, vilket givetvis betyder att vi inte bara talar om familjevänlig underhållning, utan även om uppbygglig sådan. Okontroversiella budskap som går ut på att man inte bör tappa bort barnasinnet, vikten av att tro på sig själv och att hålla fast vid sina drömmar går som en röd tråd genom hela berättelsen. Fast det tar man gärna eftersom de inte pressas ner i halsen på en och helheten är så barnsligt livsbejakande. Det här är nämligen en riktigt färgglad och skojig skapelse med hjärtat på rätta stället.

Herr Mackapär är 243 år och ägare till en leksaksaffär med magiska egenskaper som ger verksamheten liv på mer än ett sätt. Efter att ha drivit affären i gott och väl ett sekel vill han dock dra sig tillbaka till himlen och överlåta verksamheten till sin unga föreståndare Molly. Varken hon eller affären själv är emellertid så tända på att se Herr Mackapär lämna sitt livsverk, men båda parter finner ett sätt att acceptera och förstå situationen innan eftertexterna börjar rulla. Filmens berättarjag i sin tur, är en nioårig stammis i affären som saknar vänner, men finner en osannolik gemenskap med en knastertorr revisor.

Om allt detta låter sympatiskt och smått knasigt har ni förstått saken rätt. Fantasin har flödat hos regisserande manusförfattaren Zach Helm, men han har också haft god hjälp av scenografifolket som släppt loss en imponerande kreativitet för att få fram den utflippade oskuldsfulla lekglädjen i leksaksaffären. Sedan måste jag också säga att Dustin Hoffman är som klippt och skuren för rollen som Herr Mackapär. Hans tolkning av en lekfull excentriker präglas både av barnslig charm, slagfärdighet och faktiskt också lite klädsamt sorglig melankoli som ger en välbehövlig dos nyans åt någon som börjat se slutet på sitt ovanligt långa jordeliv.

Peter Eliasson