Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En rondellvalp? Nej, väktaren Priapos!

Ja, detta var sällsamt. En sådan överraskning! En upprest bil, en ”valp” mitt i Gävles västra rondell som gjorts om till en grönskande park.

En riktig, tidigare blå flakvolvovalp från Östersund där den gått i arbetstrafik. Nu dränkt i köttfärsrosa för att upprätta förbindelser med Carin Ellbergs ”Det femte elementet” i Gävles norra rondell och Erik Höglunds pylon ”Fuga” på Stortorget.

Att man lyckats hemlighålla denna rondellvalp är skickligt gjort av Konstcentrum, Markbyggarna, Tekniska kontoret och Trafik & parker.

Att konstnären Ingo Vetter (med tyska rötter), till vardags professor vid Konsthögskolan i Umeå, lyckats hitta förbindelser ner till den antika guden Priapos, alla trädgårdstomtars förebild, är inte mindre märkligt. Men desto roligare.

Och att han lyckats se på vår stad med nya, fräscha ögon där vi själva gått hemmablinda är något av ett mirakel.

Det är klart att man kan ha roligt åt den här rondellvalpen. Varför skulle man inte ha det? Konst får vara rolig. Det sätter i gång oss. Och denne Ingo Vetter verkar ha humor. Det var skönt att på invigningsdagen i går se och höra honom påtagligt förtjust över sitt verk.

Men vi tar det från början.

När han kom till Gävle och beskådade den kala rondellen, omgiven av reklamaffischer och byggnadsställningar, och lite på håll värmeverkets dominerande skorsten, såg han också något annat. Nämligen att i den västra infarten låg det inte som brukligt är i våra städer ett industriområde.

Nej färden in mot Gävle går genom ett omfattande parkområde, fyllt av grönska. Och innan dess jordbruksbygd. Sen far man mellan ett par kyrkogårdar, inte långt därifrån ligger Valls hage, lite längre bort Boulognerskogen och Stadsträdgården

Det är det Ingo Vetter har spunnit på. Det gröna temat trädgård.

Och han har gått grundligt tillväga. Tillsammans med trafik och parker har han valt växter till den lilla trädgård som nu börjar växa upp inne i rondellen. Meningen är att det på sikt ska grönska än mer och till och med växa sig över valpen där inne.

Till detta det klassiska, antika temat. Det grundliga greppet kring de gamla grekerna.

Vem var då denne Priapos? Till fördelarna hör att Konstcentrum gett ut en utförlig broschyr om ”Priapos trädgård”. Där kan vi lära oss att denne gud eller gudom i den grekiska mytologin var den som beskyddade boskap, fruktplanteringar, trädgårdar, liksom det manliga könsorganet.

Född av Afrodite och Dionysos, om nu inte själve Zeus varit i farten, ansågs den fule Priapos med sin ansenliga fallos besitta en enorm virilitet. En perfekt symbol som kunde bringa lycka i det mått som var och en blir tilldelad. Så en liten staty med ett erigerat, abnormt stort organ stod sannolikt i de flesta trädgårdar.

Till saken hör också att över hans staty, i trä, hälldes röd färg. Och statyn doldes ofta bland buskarna – den var ju så obscen! Länge höll sig den här kulten vid liv. För under mer pryda sekel, 1700- och 1800-talen försvann Priapos ur trädgårdshistorien, för att i sena tider gå igen i den nu så populäre trädgårdstomten!

Ja, vad säger ni?

Vad ger det oss i den moderna tappning Ingo Vetter ger myten? Jo, den där Volvovalpen, den lilla kompakta flakvagnen i sitt köttiga rosa skick blir en erigerad bil -– och tala då om manlig sexualitet! Den kan också stå som en symbol för miljöförstöringen runt omkring oss.

Priapos var också väktare av de där trädgårdarna och en rondell kan vara en port som behöver just en sådan väktare. Vår rondellvalp är således en riktig övervakare av Gävles trädgårdsrikedom.

Inte fattade man det när täckelset föll i den regntunga onsdagseftermiddagen!