Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En röst avgjorde Löfgrens fall

GÄVLE
Med minsta möjliga marginal - röstsiffrorna 7-6 - sparkade landstingsstyrelsen i Gävleborg i går landstingsdirektör Tommy Löfgren.

Hela oppositionen reserverade sig.
- Om Ingrid Liljegrääs vill styra genom att ingjuta skräck i medarbetarna har hon verkligen lyckats, säger Björn Brink, centerns oppositionsråd.
Som väntat fick socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet köra sitt eget race när de ville bli av med Tommy Löfgren.
Trots att finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, i går tog bladet från mun och öppet berättade om sina samarbetsproblem med Tommy Löfgren var det ingen förklaring som oppositionen ville köpa.
Centern, folkpartiet, moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet röstade nej och yrkade på återremiss. Hela hanteringen är under all kritik, ansåg partierna.

Osnyggt sätt
- Att hänga ut en människa på det här sättet och antyda att han begått grova fel är direkt osnyggt. Det här stämmer inte med vår chefspolicy där det sägs att chefsavveckling ska ske med värdighet och respekt, säger Björn Brink.
Frågan om Tommy Löfgrens lämplighet borde ha dryftats i landstingsstyrelsen och inte hanteras på det här sättet, menar oppositionen.
- Liljegrääs är utsatt för ett hårt tryck och nu lättar hon på det genom att ge sig på landstingsdirektören och utse honom till syndabock. Det är bedrövligt.
Beslutet ger en signal till landstingets anställda att de ska hålla sig på mattan och inte stöta sig med politikerna, enligt Brink.
Ingrid Liljegrääs förklarade i går att hon ångrar sitt ordval i den tidigare motiveringen till petningen av Tommy Löfgren. Att tala om "brutet förtroende" antyder att det skulle ha förekommit oegentligheter från Löfgrens sida men så är inte fallet.
I stället handlar det om en "bristande samsyn" mellan de båda. Sprickan har funnits en längre tid och har gällt Löfgrens roll som högste ansvarig för ledningen av hälso- och sjukvården i länet, enligt Liljegrääs.
Ingrid Liljegrääs säger att hon flera gånger tvingats gå in och göra "överprövningar" när Tommy Löfgren "inte tagit sitt fulla ledningsansvar, när han inte haft full kontroll över skeenden och händelser och när det blivit uppenbart att det inte funnits en bred enighet mellan olika förvaltningschefer och verksamheter om hur problem ska lösas gemensamt".

Allt mer irriterad
Under våren har Ingrid Liljegrääs blivit alltmer irriterad på Tommy Löfgren. Hon säger att hon vid upprepade tillfällen krävt honom på besked om den ekonomiska utvecklingen och också begärt tidiga signaler om åtgärder som kan tänkas bli aktuella.
- Jag markerade tydligt att det inte skulle vara acceptabelt med åtgärder som förutsätter politiska beslut. Ändå var det just sådana åtgärdsförslag som presenterades i delårsrapporten förra torsdagen, säger Ingrid Liljegrääs.
I förslaget ingick att dra ned på vårdutbudet i Sandviken och Ljusdal. En typ av åtgärder som Liljegrääs betecknar som politiskt omöjliga och som Tommy Löfgren borde ha sorterat bort.
Landstinget i Gävleborg står nu utan landstingsdirektör. Landstingsstyrelsens presidium har fått i uppdrag att skyndsamt utse en tillförordnad landstingsdirektör. Det väntas ske nästa vecka.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se