Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En röst på SD är en röst på fortsatt S-styre

Oavsett hur partiet agerar nationellt eller i andra kommuner och län, har nu SD i Gävleborg gett ett klart besked om att man stödjer socialisterna i Gävle och det mörkröda styret, skriver Lars Beckman, M.

Gävle har styrts av Socialdemokraterna sedan den allmänna rösträtten infördes i Sverige. Under den förra mandatperioden har den rödgröna utgiftskartellen V, MP och S styrt kommunen.

Socialdemokraterna har alltså haft närmare 100 år på sig att skapa den bästa kommunen att leva och bo i. Hur är då verkligheten?

I själva verket så befinner sig Gävle kommun i många avseenden i fritt fall. Ett sätt att mäta en kommuns framgång är att se hur hör arbetslösheten är. Här befinner sig Gävle i den absoluta Sverigetoppen – från fel håll.

Vi har en mycket hög arbetslöshet som med stor sannolikhet hänger ihop med bristen på arbetsgivare/företagare, och ett uselt upplevt företagsklimat. Ett annat sätt mäta en framgångsrik kommun är att se på vilken nivå som kommunalskatten ligger. Även här ligger vi i den absoluta Sverigetoppen, med en av Sveriges högsta kommunalskatter.

Det är inte bara företag efter företag som har valt att lämna Gävle på grund av det mörkröda styret, utan även statliga myndigheter och verksamheter. Det var ett stort dråpslag för Gävle när Byggforskningen valde att lämna kommunen. Detta utan någon särskild politiska reaktion från det mörkröda styret.

Kommunledningens (S, V och MP) många misslyckanden har inte gått väljarna förbi. I kommunvalet i Gävle så gjorde Socialdemokraterna sitt sämsta val sedan rösträtten infördes. Det fanns ett parti – SD - som gick till val genom att utlova förändring på riktigt, och det verkar som att missnöjda socialdemokratiska väljare i stället valde SD i stället för Alliansen och nya M.

Det här blev ett mycket olyckligt val eftersom SD har valt att använda sina nyvunna röster genom att aktivt stödja Socialdemokraterna vänsterpartiet och miljöpartiet i kommunen. En röst på SD är alltså en röst för fortsatt socialdemokratiskt styre.

Det är svårt att förstå varför SD ljög väljarna rakt i ansiktet när man utlovade förändring på riktigt – och sedan väljer att stödja V, MP och S-styret i Gävle.

Det är dock ett viktigt besked som Sverigedemokraterna i Gävleborg har lämnat genom sitt agerande i kommunfullmäktige i Gävle. Oavsett hur partiet agerar nationellt eller i andra kommuner och län, har nu SD i Gävleborg gett ett klart besked om att man stödjer socialisterna i Gävle och det mörkröda styret.

De väljare som vill ha ett borgerligt alliansstyre i Sverige ska då självklart i det eventuella extra valet i mars, välja att rösta på Nya M och Alliansen. Vill man ha ett V, MP och S-styre så kan man välja mellan dessa partier eller SD. Utfallet blir detsamma.

Det Gävle behöver är ett starkt alliansstyre och nu kommer vi självklart att agera som en stark opposition i Gävle och vi ska göra allt vad vi kan, inom ramen för vad som är politiskt möjligt, att vrida utvecklingen till det bättre i Gävle. Vi behöver ett bättre företagsklimat, ett bättre idrottsklimat och därmed en bättre kommun att bo och verka i.

Lars Beckman, M

kommunfullmäktigeledamot Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel