Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En säck, en drink - sommar!

När Barbro Wesslander bjuder på fest är välkomst­drinken given. Redan den första maj var det premiär i sommarstugan i Forsbacka. Barbro imponerade både med årets första dopp i sjön och med läckra jordgubbsdrinkar till de yngre gästerna. I cocktailglas med mönster som att dricka ur en blomma.

- Tjejerna som var här blev väldigt imponerade av att få så fina drinkar och tyckte att det kändes extra festligt. Men det var kallt i vattnet, lägger hon till och plirar menande med sina varma, mörka ögon.
Att Barbro är en njutningsmänniska ser man på hennes formgivning. De senaste cocktailglasen har mönster som av kronblad och man blir sommarrusig bara av att hålla i dem. Hennes matchande drinkglas är som skira baljor och ordet fet drink tål att smakas på. Barbros ekologiska sittsäck tar dig med till en blommande äng. För att inte tala om whiskyskåpet med sitt finurliga nyckelhål. Ett eget förvaringsskrin för det du tycker om.

- Ägaren till en antikaffär berättade att det enda som män är intresserade av är gamla spritskåp så jag tyckte att det var dags för något modernare. Jag tror också att det är männens sätt att visa var skåpet ska stå om de känner sig lite åsidosatta i all inredningsyra som pågår i deras hem.
Barbro tycker själv mycket om whisky och har också stått och köat när Mackmyra har släppt sina flaskor.
- Whisky har blivit speciellt för många människor, något som man värnar om och det har varit roligt att göra något till en speciell produkt.

Barbro växte upp i Valbo och Gävle, sökte till Beckmans efter gymnasiet och bor och verkar sedan dess som formgivare i Stockholm. Men så ofta hon kan åker hon till sommarstugan i Forsbacka för att få vara ute i friska luften och nära naturen.
- Här kan jag bara sitta och titta på vattnet hur länge som helst. Visst är det fint?

Stugan är enkel men ligger paradisiskt direkt på stranden vid Storsjön. En ljuvlig kontrast till Barbros intensiva liv i storstan. Både hon och pojkvännen Ulf är formgivare, ett jobb som blir en livsstil och som saknar fasta arbetstider. Därför har det blivit viktigt att kunna koppla av och njuta mitt i vardagen.
- Vi gillar att laga god mat och kan sätta oss ner med en fin drink mitt i veckan. Det är väldigt trevligt.

Det har gått bra för Barbro. Hon har haft många stora uppdragsgivare som Ikea, Rörstrand och Boda Nova. Hennes färgstarka serie Joy med fyra glas i ett rör blev en riktig hit och bästsäljare i hela Ittalakoncernen. För Ikea håller hon just nu på med en ny serie lampor.
På möbelmässan i februari visade hon den nya miljövänliga sittsäcken Flour Fellow i hampa från Berhin Studios som är en ny svensk producent av ekomöbler. Till sittsäcken har hon tagit fram ett blommande tryck i vitt och svart.
Och åt Boda Nova har hon precis gjort Drink&Bar, en ny serie med delikata drinkglas att bli lycklig av. Alla med en hållbar, vit diarit-dekor, i uttänkta mönster. Whiskyglasen är inspirerade av klassiska golfrutor, för en känsla av hållbarhet och kvalitet med värmande egenskaper.
Glasen passar precis till Barbros senaste produktion, helt i egen regi. Ett fiffigt Whiskyskåp i plåt måttanpassat efter Mackmyras whiskyflaskor. Fronten är mjukt rundad och har ett finurligt hål i form av en flaska. Lika mycket för att kunna öppna som för att kittla nyfikenheten, hålet påminner om ett nyckelhål. Skåpet har hon låtit tillverka hos Tunnplåt Sörby i Gävle och är därmed så lokalproducerat som det kan bli.

Till dagens sommarfest lockar Barbro med andra angenäma smaker. Som jordgubbar, rabarber och mynta. Hon pysslar vant i det lilla sommarstugeköket, mixar drinkar och gör tilltugg som är lika snygga som goda. Tunnbrödrullar med pistagenötter eller pepparrot blir en sommarlätt måltid som avnjutes med en svalkande dryck. Gärna en bärnstensfärgad med humle. I Barbros bedårande ölglas på fot.