Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En samling samlare som skapar sammanhang

Svenskarna har fått samlardille. En av tre lär samla på någonting. Och många kändisar går i bräschen.
Samlat har människor gjort sedan urminnes tider, men då var det mest kungar och präster som försåg sig. I dag fyller allt fler svenskar sina hem med prylar.

- Skälen är olika. Det kan vara nyfikenhet, nostalgi, status, kontroll, makt, fascination för historia och mycket annat, menar Karin M. Ekström, docent och forskare vid Göteborgs universitet och medverkande i den nyutkomna boken "Svenska samlare" av Kim von Platen och Göran Tull.
- Det kan finnas ett behov av sammanhang, ordning och harmoni, en upplevelse av trygghet i en turbulent tid och miljö. Samlandet - att leta, införskaffa, förvara, exponera, dokumentera och sortera är stunder av glädje. Samlandet är lite av kulturhistoria. Och vanligtvis gör man det inte som en ekonomisk investering.
Själv samlar Karin M. Ekström på vaser i glas, helst från Småland. De är så gracila att de bara rymmer en blomma.

I kändisvärlden finns det flera storsamlare:
Carolina Klüft, årets svensk, världsettan från Växjö, är kramdjurens mästare. Hon har en uppsjö med gosedjur eller maskotar, om man så vill. Nästan alla är presenter. Carros favorit är gåvan från mormor, en nalle som får dela säng med sin ägare. Som liten samlade hon på pinnar och stenar.

Lukas Bonnier, välkänd förläggare, samlar på tomtar och det gör även hans hustru Gun. De började på 1960-talet efter en julfest med många tomtepresenter. Gun gillar luggslitna tomtar i naturmaterial. Lucke, som han kallas i vänkretsen, föredrar humoristiska, mustiga och smått burleska tomtar.

SångarenTommy Körbergs isbjörnar, 150 vita nallar i bland annat alabaster, kan känna sig hemma i den högt belägna villan med utsikt över Vinterviken. Intresset väcktes vid ett marknadsbesök för tjugo år sedan när han spelade Chess i London. Frun, Kirsti Roaldsen, gillar dem som dekorativa inslag i vardagsmiljön. De är farliga, spännande och vackra, tycker Tommy Körberg som tidigare har samlat på fula och ofarliga grodor.
Partiledaren Maud Olofsson gillar mortlar för att de luktar så gott. Mammans mortel intar en hedersplats i samlingen. Det är också den som doftar starkast. Maud gillar designen på samlarobjekten. Helst ska de vara stora, tunga och av äldre modell. Mortlarna är i mässing och marmor.

Tv-mannen och programledaren Robert Aschberg samlar sedan tio år på tavlor av bistra fiskargubbar. Det är genuin hötorgskonst med riktiga pärlor som de oljeklädda fiskargubbarna i konstant busväder. Aschberg har runt 400 tavlor, de flesta i olja och iklädda snugga och sydväst. En protest mot finkulturen och snobberiet på auktionshus och gallerier, menar Aschberg som tillbringar all sin lediga tid i skärgården.

Den omkring två meter långe arbetslivsministern Hans Karlsson anses vara en cool man utan fjärilar i magen. Men på sitt sommarställe på Öland har han ett eget museum med ofattbara 40 000 fjärilar, uppnålade i mer än 300 specialtillverkade lådor. Det är samlarobjekt som han själv har fångat. Han byter inte ens fjärilar, bara kunskaper och erfarenheter. Hans Karlsson började samla i hemstaden Kumla redan när han var åtta år.

Peter Pluntky - kungen i leksakslandet, expert i tv-programmet "Antikrundan" och skaparen av Leksaksmuseet i Stockholm - blev tvungen att ta ner skylten när museets hyra höjdes. Men han tog med sig skylten och på den vägen är det. Han har en stor samling med främst reklamskyltar.

Skådespelaren Christina Schollin har en hel butik full av änglar i kungliga huvudstaden. Det började för ett antal år sedan, med att filmkollegan Bibi Andersson gav henne två gipsänglar i present.

Primadonnan Kjerstin Dellert flyttade för ett antal år sedan ut på landet och när hennes höns blev uppätna av Mickel Räv var det sig naturligt att stoppa upp honom.
Det gick efter att grannen fått in en fullträff. Uppstoppat, snyggt och ekologiskt skall det vara. Tidigare var det äggkoppar följt av tallrikar. (PM)
Boo Lundblad