Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skogarnas försvarare har gått ur tiden

Anders Delin är död. Han var överläkare vid Bollnäs sjukhus 1984–2002. Men det är nog som stridbar förkämpe för skogar, älvar, växter och djur han kommer att bli mest ihågkommen.

Annons

Han föddes 1935 och växte upp i Stockholm. Först tänkte han utbilda sig till jägmästare och jobbade en kort tid i Norrlands skogar. Men i stället blev han läkare, först thoraxkirurg på Karolinska sjukhuset i Stockholm och senare allmänkirurg i Bollnäs.

Naturintresset hade han med sig hemifrån, inte minst fågelskådning och botanik. Fältbiologerna gick han med i redan 1947, samma år som föreningen bildades.

Redan som barn hade Anders tillbringat somrarna i Lundnäs, Arbrå. När han sedan flyttade dit permanent på 80-talet började han mer systematiskt inventera Hälsinglands flora. Han var själv med och grundade Gävleborgs Botaniska Sällskap 1982 och var under många år dess ordförande.

Sällskapet planerar att ge ut Hälsinglands Flora, med Anders som en av huvudförfattarna, under 2018, något han alltså inte själv får uppleva trots över 30 års arbete med verket.

Anders Delin var också ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län 1986–1996 och 1991 initiativtagare till den årligt återkommande inventeringsveckan "Forskningsresan i Naturvårdens Utmarker". Han var en entusiastisk inspiratör och exkursionsledare ute i naturen.

Engagemanget ledde med tiden allt mer till kamp mot exploatering av skogar och älvar och för ett bevarande av kulturlandskapets flora. Han var till exempel drivande i kampen mot utbyggnad av Hylströmmen i Voxnan, pådrivande för att skapa Grossjöbergets naturreservat och för att bevara Galvåns och Blacksås naturreservat.

För sitt engagemang fick han flera priser, bland annat Änglamarkspriset och Naturvårdspriset från Artdatabanken.

År 2000 tog han initiativet till nätverket Skydda Skogen, senare ombildat till förening. Där drev han många tuffa debatter, inte minst mot skogsbolag och kraftbolag.

Thomas Tidholm, Arbråbo och en av vännerna i Skydda Skogen, minns Anders som en solid personlighet som verkligen visste vad han ville.

– Jag minns att jag var med honom ute och kröp när han fotograferade växter. Han var en duktig fotograf också och över huvud taget en mångkunnig man, säger Thomas Tidholm och fortsätter:

– Han var en imponerande person som många såg upp till. Och han var inte rädd av sig utan sa alltid sin mening. Men han var samtidigt ödmjuk och väldigt saklig i sina argument.

Hustrun Lotta Delin beskriver sin man med liknande ord.

– Anders stora styrka var hans kombination av oöverträffad sakkunskap, av ödmjukhet och omtanke om allt liv och av ett starkt rättspatos. Det senare drev honom att aldrig ge upp kampen mot dem som hänsynslöst utnyttjar våra skogar och vatten för kortsiktiga vinster.

Anders Delin var gift två gånger och har sex barn. De sista 20 åren bodde han i Järbo i Gästrikland. Han avled den 23 augusti i en ålder av 81 år.

Annons