Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"En sorg om Lättings försvinner"


(Uppdaterad 19.33) Sorgligt är ordet som grundläggarna av Lättings använder när de ska beskriva känslorna kring förskingringen som kan bli slutet för kulturhuset.
Kommunen avvaktar tillsvidare med besked på deras projektansökan.

Som GD berättade i går har en halv miljon kronor försvunnit från kulturföreningens kassa, vilket gör att de tvingats sparka sex personer. Det tuffa ekonomiska läget som uppstått har satt kulturhusets framtid på spel.

Lättings får ett litet bidrag av kultur och fritid för sin barnverksamhet. Nu har de också sökt pengar av kommunledningen till ett större projekt, och var där och höll en dragning förra månaden. Pengarna behövs för föreningens överlevnad, men kommunen avvaktar med besked tills de vet hur det blir med föreningens framtid.

– Verksamheten är väldigt viktig och kommunstyrelsen är positiv till deras nya projekt, men vi vill först se en plan på hur skulderna ska lösas, säger kommunalråd Carina Blank, S.

Aino Calmeyer startade Lättings tillsammans med Ninni Berggren 1988. Hon känner sorg inför det inträffade.

– Lättings är en verksamhet som varit otroligt viktig för många människor under många år. Den är viktig för alla åldrar, så jag hoppas det löser sig.

I början av 1990-talet räddade Birgitta Bohlund det gamla fängelset, där Lättings huserar, från att rivas genom att få det byggnadsminnesförklarat. Hon blev riktigt upprörd när hon läste nyheten om förskingringen och beskriver den som fruktansvärd.

– En nedläggning skulle vara en stor sorg för många. Vad skulle man då ha lokalerna till? Lättings gör ett bra arbete och måste vara kvar.

Lika arg blev hon när hon läste att styrelsen övervägt att sälja Gunnar Cyréns konstverk på kulturhusets innergård för att överleva. Det visar hur desperata de är för att hitta en lösning. Men tanken lämnades snabbt eftersom de inte visste vem som ägde den.

– Det vore skandal om den säljs. Det går bara inte att denna fina man skulle betala förskingringen. Det gick ju att rädda fängelset, så det ska väl gå att hitta en lösning på det här också.

Jacob Gordin på Lättings har planer på att samla in pengar. Han ska se om han och Håkan Hemlin kan ge någon föreställning av Fragment från två liv och skänka intäkterna. Han ska också se om det går att samla musiker för en stödgala.