Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En spruta mot fästingsjukan

Det blev köbildning utanför Coop på Fjällbacken när Länsvaccinationer i Uppsala erbjöd vaccinationer mot TBE, hjärninflammation som överförs av fästingar.
– Vi har lantställe på Eskön och där finns dom, säger Maj-Lis Lundvik, en av många som fick en första dos vaccin i går.

Länsvaccinationer har sin fasta bas i Uppsala, men har också en sommarmottagning i Öregrund. Där märker de att intresset från Gävleregionen ökar i takt med att fästingen flyttar allt längre norrut.

– Det finns folk som åker till Uppsala från Gävle, så vi bestämde oss för att prova om det fungerade att komma hit, säger Christian Ahlgren på Länsvaccinationer.

Bussen åker också runt i Mälardalen och allt fler väljer att vaccinera sig mot sjukdomen TBE, som kan vara allvarlig och ge bestående men. Det finns inget botemedel och förra året smittades över 200 personer av fästingbett, några av dem strax söder om länsgränsen till Gävleborg.

Fästingen sprider sig sakta allt längre norrut och där den etablerat sig ökar också antalet fall av TBE, enligt Smittskyddsinstitutet.

De som köade utanför bussen i går var alla väl bekanta med fästingar och medvetna om vad de kan ställa till med.

Om tre veckor är bussen tillbaka för att ge en andra dos. Då blir vaccinationsskyddet fullgott i ett år. En tredje dos efter fem–tolv månader ger skydd i tre år och därefter ska vaccinationen genomföras vart tredje år.