Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En struntsumma för kommunen, men det är en fjärdedel av avkastningen från bangolfen

Öppet brev till Samhällsbyggnadsnämnden: Våren 2018 övertog Lions Club Gävle Norra bangolfanläggningen i Stenebergsparken från Bangolfklubben VK-78. Med hänsyn till Lions ideella verksamhet för barn och ungdom i Gävle avstod BGK VK-78 från ekonomisk ersättning, skriver Bruno Ahlqvist.

Under säsongen maj till och med augusti har Lionklubbens medlemmar lagt ned 950 timmar ideellt arbete på skötsel och underhåll av anläggningen och hållit öppet för allmänhetens spel varje dag från 21 maj till 1 september. Vi har under tiden fått mycket beröm från spelare och kringboende för renhållningen i området och pålitligheten i öppethållandet.

Allt överskott från anläggningen går oavkortat till klubbens hjälpverksamhet där mer än hälften riktas till barn och ungdom i Gävle. All administration hos Lions betalas genom medlemsavgifter. Givetvis betalar vi såväl moms som inkomstskatt för denna ”förvärvsverksamhet”.

Genom tillmötesgående från kommunens Arbetsmarknadsenhet har vi försett åtta gymnasieungdomar med av kommunen utlovade sommarjobb. Ungdomarna har hjälpt till med ogräsbekämpning, gräsklippning och målning av sarger med mera. Ett sant win-win-förhållande.

Vår insats för barn och ungdom i Gävle har bland annat innehållit stöd för resa för särgrundskolan Vallbackskolan, läger för särgymnasiet Polhemsskolan och nu senast utrustning till särgrundskolan Sörby.

Vi har bekostat och anordnat vidareutbildning för lärare i värdegrundsprogrammet ”Tillsammans” för samtliga skolor och förskolor i Sätra och ungdomsledare i Hille IF. Lions motto är ”för samhällsansvar och livskvalitet”. Vi är angelägna att inte bidra till ändamål som kan förväntas vara en angelägenhet för samhället.

Vi gör insatser där vi anser att samhällets resurser inte räcker till och för att ge litet guldkant på tillvaron för dem som bäst behöver den. Under många år hade vi ett samarbete med skolsköterskorna i Gävle då vi bekostade glasögon till barn vars föräldrar hade svårt med ekonomin. Denna verksamhet upphörde när glasögon till barn blev att ansvar för landstingen/regionerna.

I slutet av säsongen fick vi besked att Gävle kommun enligt sin taxa kräver 11 977 kronor för platsupplåtelsen i Stenebergsparken. Detta belopp tas alltså direkt från pengar som annars i sin helhet skulle användas till att höja livskvalitén för barn och ungdom i Gävle. Nära 12 000 kronor betyder att 20 -25 procent tas från den avkastning bangolfen bidrar med.

Det var lätt för oss att få ett möte med tjänstemän i Samhällsbyggnadsförvaltningen för att ansöka om befrielse alternativt nedsättning av upplåtelseavgiften. De visade stor förståelse för våra argument, men meddelade att det endast är politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden som kan bevilja nedsättning/befrielse.

Förvaltningen förberedde vårt ärende att dras i nämnden den 26 september i år. Vi bad att själva få föredra ärendet i nämnden på sju-åtta minuter och fick först ja från vice ordförande. Ett par dagar före nämndsammanträdet fick vi besked att ordföranden sagt ifrån med hänvisning till att det endast är medborgarförslag/petitioner som får företräde.

Efter mötet fick vi besked att nämnden inte tagit hänsyn till vårt önskemål utan utkräver full avgift. Från mötet har vi på hörsägen fått uppgift om att man i diskussionen hänvisade till kommunens nya sponsorpolicy.

Vi frågar politikerna i Samhällsbyggnadsnämnden; ”Hur tänkte ni här?” Om vi hade fått närvara och förklara hade det kanske varit lättare för er att förstå att det snaraste är vi som med vårt frivilliga arbete sponsrar kommunen. För er kan det synas vara en struntsumma, men för den som verkligen behöver vår hjälp handlar det om ett ja eller nej.

Bruno Ahlqvist

bangolfansvarig Lions Club Gävle Norra

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel