Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En talande tystnad

tt lägga fokus på det som är dåligt här i världen tycks vara ett medfött drag hos dagens medier, och förmodligen har det alltid varit på det viset. Om vi ska vara krassa får vi nog konstatera att död, olycka och misär säljer.

När invasionen av Irak inleddes den 20 mars 2003 dominerade det självklart nyhetsrapporteringen. Tidningarna och nyhetsprogrammen på TV var till brädden fyllda av artiklar och inslag. Den intensiva rapporteringen fortsatte även sedan dåvarande president George W Bush förklarat kriget avslutat, ombord på hangarfartyget USS Abraham Lincoln.

Och så rullade det på, särskilt som läget var mer komplicerat än den amerikanska ledningen trott. Så länge dödstalen var tillräckligt höga visade svenska medier stort intresse för Irak. Speciellt år 2007, då dödssiffrorna bland amerikanska soldater var dubbelt så höga som 2003.

Svenska läsare kunde frossa i allehanda hemska dåd: vägbomber, dödade amerikanska soldater, självmordsbombare, dödade civila – allt kryddat med feta rubriker som skrek ut antalet människor som ryckts bort från jordelivet. Domedagen tycktes vara nära förestående.

I dag talar tystnaden om läget i Irak sitt tydliga språk. Den säkraste indikatorn på att situationen har förbättrats i landet är att mycket lite rapporteras därifrån i svenska medier.

Om man tar sig tid att läsa det lilla som faktiskt skrivs är det ändå en positiv bild som förmedlas. I februari hölls regionala val över hela Irak. Valen var en framgång för premiärminister Nuri al-Maliki, det irakiska folket och den irakiska demokratin. De extrema partierna fick ett minskat väljarstöd, till förmån för mer moderata krafter. Endast ett bombattentat inträffade under valdagen. Landet har nu genomfört två fria val efter 25 år med diktatorn Saddam Hussein vid makten. Säkerhetssituationen ser bättre ut än någonsin sedan invasionen.

Något som kan tyckas vara en kuriositet, men som har ett stort symboliskt värde, är att den första turistgruppen sedan 2003 reste runt i landet i förra veckan. Gruppen på åtta personer besökte flera historiska sevärdheter.

Irak har fortfarande en lång väg att gå. Det tar tid att bygga ett stabilt land där demokrati, människors lika värde och frihet genomsyrar samhällslivet. Det är bara att titta på vår egen historia: Sverige av i dag byggdes inte i en handvändning. Men försök att se saker och ting från den ljusa sidan: Irak är på god väg.

JAKOB NYSTRÖM

bloggar på http://invandning.blogspot.com