Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En unik historia i varje bok

SANDVIKENArkivens dag arrangeras i Gästrikland i dag, lördag. Det har blivit ett omtyckt arrangemang som brukar locka många besökare.

I Sandvikens stadshus ska bland annat en rad gamla dagböcker visas upp. Den äldsta från 1745.
- Jag hoppas verkligen att alla dagboksskrivare är rädda om sina böcker, säger Bosse Hedblom på centralarkivet i Sandviken. En dagbok är oersättlig eftersom den bara finns i ett exemplar.
I Ovansjö fanns bland andra en bonde. Lars-Olov Larsson, vars dagböcker under 54 år finns bevarade. Det är mellan 1883 till 1937. Bland annat står det beskrivet hur det var att ha tandvärk 1900.
- Farfar skrev dagboken på lösblad, berättar barnbarnet Sven Oskarsson. Det var först i början av 1900-talet som han köpte en bok på Rosenlöfs tryckeri och började föra över händelserna.

Rött för helger
Dagboken har skrivits med svart bläck för vardagar och rött bläck för helger.
Lars-Olov byggde också ett skalenligt ånglok och det finns med på utställningen
Under lördagen ska Carl-Adolf Murray föreläsa om Märkliga dagboksböcker i Gästrikland. Själv har Muarry troget skrivit dagbok sedan 1931.
På Folkrörelsens arkiv i Gävle ska 40-talet visas upp. Bland annat finns filmer från första majdemonstrationen i Strömsbro 1941 där bland andra stadsminister Per-Albin Hansson, löparstjärnan Gunder Hägg och Sven Jerring fanns på plats.
På Stadsarkivet visas utställningen Vad hände i Gävle 1902? Unika bilder från forna Gävle finns att beskåda.
Lantmäteriet visar upp historiska kartor och hur man bevarar gamla kartor.
Österfärnebo satsar på att visa upp prostitutionen i Stockholm kring 1900. Det gör man i bibliotekets forskarrum.
JÖRGEN LARSSON