Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandring mot toppen – och wienerschnitzeln

/

Edelweiss, wienerschnitzel och källvatten – allt det ­typiska för alperna upplevde GD:s fotograf Gun Wigh när hon fotvandrade på 2 000 meters höjd i Österrike. Och upplevde en massa vackra utsikter förstås.

Annons

Jag åkte till Österrike för att äntligen få se min farbror Boggis alpby; Hirschwang, sydväst om Wien. Farbror Boggi visade en del av vandringslederna.

Vi började på platåberget Rax i alperna. Rax är en del av Rax-Schneeberggruppen. Den högsta toppen är Heukuppe på drygt 2007 meters höjd över havet.

Till Rax går Österrikes äldsta linbana från Hirschwang. Hit åker många från Wienområdet för semester och rekreation. Med bil tar det ungefär en och en halv timme. Linbanan går upp till 1 547 meters höjd. Sen får man vandra den led man vill. För oss blev det två timmars vandring upp till Ottohaus-Schutzhaus på Jakobskogel, som ligger på 1737 meters höjd. Där åt vi lunch med fin utsikt. För den som vill går det även att övernatta. Har man tur kan man se alpgetter. Och för att ytterligare förstärka idyllen växer här edelweiss.

En annan vandringsled, för den som vill ha en riktigt fin naturupplevelse, är den som också utgår från Hirschwang och går upp till Kaiserbrunn. Även den tar omkring två timmar. Här finns fina rastplatser och en bäck, som rinner ner från Schneeberg, med mycket bäckforell i. Det är dock förbjudet att fiska i bäcken.

Den här leden gjordes 1998 och passar även barn från sex år och uppåt. När vi vandrade här var det många som badade. I luften var det 28 grader, men i bäcken iskallt. Här växer julros och cyklamen bland bok, gran, tall och ek. Kaiserbrunn är bland annat känt för sina vattenkällor. Här finns ett vattenmuseum sedan 1973.

I slutet av 1800-talet saknade Wien en tillförlitlig vattenförsörjning. Vattnet fraktades i krus med häst och vagn från Alperna. Därför byggdes ett system med vattenledningar som ledde ner källvatten från Alperna till huvudstaden. 1873 invigdes vattensystemet av kejsaren Franz Joseph I. Systemet har byggts ut efterhand och i dag står vattnet från Alperna för 40 procent av Wiens vattenförsörjning.

Maten i Österrike skiljer sig en del mellan de olika regionerna. Många rätter som ses som typiskt österrikiska har i själva verket sitt ursprung i andra länder.

Wienerschnitzeln kommer från norra Italien, apfelstrudeln från Ungern liksom gulaschen, som ofta finns på matsedeln här. Knödel kommer dock från Tyrolen och är något av nationalrätt i Österrike. Den serveras ofta på samma sätt som kokt potatis i Sverige och varianterna är många, men basen i bollarna som kokas är bröd, mjölk och ägg. Traditionellt äts knödel med surkål eller i oxsoppa. För den som gillar korv är Österrike förstås givet. Och är man svag för goda bakverk kanske man inte vill åka hem överhuvudtaget.

Vi flög till Wien från Arlanda med Austrian Airlines för 1270 kronor tur och retur. En hyrbil, som hämtades vid flygplatsen, kostade 1800 kronor inklusive försäkring från måndag till söndag. Boende i på pensionat i Elbach i fyra nätter, i dubbelrum med frukost, kostade 900 kronor.

Mer läsning

Annons