Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En vänsterklyschig scoutfilm

Jag tror att man kan se Che – argentinaren, Steven Soderberghs hyllning till Che Guevara, revolutionsikonen, ”the face that launched a thousand T-shirts”, som en försmak till den kommande radikalisering som kommer att explodera på 2010-talet och få 70-talsvänstern att se ut exakt som de bleksiktiga sörplare av ljummet örtte som de verkligen var.

Något annat skäl att se den finns ta mig f-n inte. För det här är vänsterklyschig scoutfilm av värsta märke. Rättrådig revolutionsromantik i regnskog. Eller romantik? Snarare revolutionsporr. Steven Soderbergh har läst någon pamflett och sett något av dessa tusen klatschiga Chebilder, och nu ska han visa att han minsann kan gå upp i ringen med de mest politiska filmarna därute.

Löjligt blir det. ”Tintin hos gerillan” fast utan kapten Haddock. Utan humor helt och hållet, faktiskt. Soderbergh raljerar över hur Che blev en accessoar för den chicradikala New York-överklassen men behandlar honom på exakt samma sätt själv. Flashar honom som en 17 000-kronorshandväska i kamouflagegrönt.

”Revolutionen kommer inte att tv-sändas”, sa någon radikal rackare, och nu förstår vi varför. Revolutionen är långtråkig.